Pages

Saturday, July 31, 2010

~ very moist banana cake ~

plan asal nak wat kek pisang bercoklat. tp tengah2 duk siapkan bahan, tetiba kulihat tepung naik sendiri cam ada something je.. berbintik. agaknya dah expired kot. so, buang aje lah. dgn penuh kehampaan, gitau suami. dia pun mcm frust je. tp camne pun nak kena wat jgk kek. saya pun m'google la resipi kek pisang. so jumpa resipi kt blog uncle rozzan yg mna sesuai dgn bahan2 yg saya ada. tanpa berlengah terus cuba.




sgt sedaaaap! i likeeee! mmg kena ngn namanya, very2 moist! the best banana cake ever lah. saya sgt b'puas hati. lain kali bleh try buat lg.



Bahan-bahan :



250 g mentega
2 cawan gula (saya kurangkan )

4 biji telur
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar susu cair
3 cawan pisang dilecek (xtau nma pisang yg saya itu)
2 cawan tepung ~ diayak (saya lebihkan sikit)
1 sudu kecil soda penaik
1 sudu kecil serbuk penaik
walnut, macadamia nut, pecan (xpakai pun,sbd xde)

Cara :


1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu per satu, esen vanila, susu dan garam.
3. Masukkan pisang yang telah dilecek ke dalam adunan.
4. Masukkan tepung dan kaup balikkan sehingga sebati.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C/ 350 F selama 1 jam.

**nanti nak kena lawat lg blog uncle rozzan ni. resipi dia nampak best2 je utk dicuba. credit to uncle!

No comments: