Pages

Wednesday, May 26, 2010

~ pesanan buat tokey kedai makan pt 2 ~

kecuali si suami bawak ank perempuannya pi tandas.. tetiba saya dengar pelayan laki yang berseluar paras lutut sambil merokok 2 kata.. "..weiii depa nih makan tisu weeih, abis takdak tisu dlm bekas.." bkn itu je, kedengaran juga kata2 lain yg sgt kurang menyenangkan kami.. tersekat betul selera makan kami.. suami geleng kepala, tak puas hati jgk.. saya geram tak yah nak cerita bagai la.. mmg sgt sakit hati..

mulut saya nih geram je nak cakap ngn pelayan td.. "..encik, bekas tisu kt meja kami ni kosong jgk!! tp jgn suka hati nak tuduh kami makan tisu ni plk ye!!..." kebetulan masa kami duduk kt meja tu, bekas tisu 2 dah sedia kosong pun. tp tak terkeluar plk kata2 itu dr mulut saya.. kalau iye pun tak puas hati, jgn la jerit camtu.. tak best pelanggan lain dengar. ntah2, terus tak mau datang lg makan kt situ. kalau takut tisu abis, nape tak selit je tisu kt sudu n garpu masa hidang mkanan? tak pun kalau berkira sgt takut rugi, tak yah sedia tisu. bukan luak pun duit untung berniaga tu.. tisu bape sen pun nak bising2 sampai camtu skali..

kalau lah ada tokey kedai makan atau sape2 je lah yg berkenaan, pilih betul2 pekerja yg boleh jaga bisnes kita. yg tahu jaga aurat, kebersihan, tingkah laku, tak kurang ajar.. ini tidak, klau yg pompuan pakai baju sendat takde lengan, jeans nampak punggung la.. tp tau plk b'tudung. klau yg laki plk ngn rambut color2, jeans lusuh,carik2 lg... macam2 lah.. kalau jenis pelanggan yg titik beratkan soal 2 sume, konfem lain kali takkan singgah dah kedai camtu..

p/s>> tringat masa suami ngn adik dia blanja keluarga n saudara, sepupu2 makan kt sebuah restoran di bawah jambatan Kuala Ibai berdekatan ngn masjid terapung.. tgk dr bilangan pelanggan, mmg tempat makan femes jgkla.. nak duduk pun kami terpaksa tunggu. jumpa ngn Saiful bekas pemain hoki negara bawak budak2 hoki Bandar Penawar makan situ..

alkisahnya, ada ke patut pelayan pompuan tu hempas kertas kat saya soh tulis sendiri order.. mulut pot pet pot pet, kata susah la, lambat la, itu la, ini lah.. dahla kami yg tolong dia susun n angkat pinggan mangkuk meja tuh. tp buat muka plk! dah dapat makanan, sudu, senduk, pinggan plk bg tak cukup. siap kata kt my MIL .."..makcik gi ambik sendiri lah.." mana nak larat kami bangun duduk, bangun duduk..

suami ngn adik pun panas hati jgk ngn bdk laki tukang bakar ikan, mintak tolong bahagi dua ikan dalam pinggan pun tarik muka masam dan kata susah nak buat.. last sekali memang tak buat la.. ish, kalau pelanggan yg jenis "panas" kena mcm yg kami kena nih, saya tak tau lah jd camna.. tokey kedai baik, lemah lembut je.. tp pekerja????? tak pasal2 pelanggan lari, walau sesedap mana pun makanan yg kita hidang... betul tak?? sape setuju angkat tangan!!!!!!!!

Tuesday, May 25, 2010

~ pesanan buat tokey kedai makan ~

sebenarnya tengah mood tak berapa rajin nak menulis.. tp gagahkan diri jgk. kalau dibiar lama2 kang nanti lupa pulak.. bukan b'tujuan nak memburukkan sape2 pun, tp sekadar ingatan buat mereka yg berkenaan..

semalam mengidam nak makan steamboat.. hehe maklumlah hari dapat gaji. lewat petang, kami keluar soping2 la konon. mood saya plk sgt baik waktu itu dan badan saya pun segar dan tekak saya pun tak meragam.. pandai plk pilih hari duit masuk kan??

balik dr bandar, saya dgn harapan dapat makan steamboat itu pun singgah la di sebuah restoran yg telah direkemenkan oleh seorang rakan.. katanya s/boat kt situ sgt best. restoran ni letaknya betul2 tepi jalan raya b'dekatan ngn kedah medical centre (KMC).. nama restoran 2 ialah R***f****t.. xmau bgtau nama terang2.. orang ramai giler lah. tp yg hampanya, s/boat sudah tidak ada kerana ada skumpulan besar pelajar wat jamuan s/boat. so, bhn2 sudah abis kata salah sorang pelayan kat situ..

ooooh hampanya.. nak tak nak kami order nasi jela.. perut dah tersangat lah lapar.. eh, xmasuk pon lg crita b'kaitan ngn tajuk entri kt atas.. gini, nak jd ceritanya.. ada sorang pelayan 2, pi ambik bekas tisu kat meja pelanggan yg baru je bangun dan beredar...

p/s>> nanti saya sambung kemudian la....tetiba je

Saturday, May 22, 2010

~ budak kecik ini ~

akhir2 ni,macam2 perangai yg dia buat.. sgt menguji kesabaran ok. org kata dia saja buat perangai nak bg kita marah dan minta perhatian. seolah2 dia dapat tahu,ada org baru yg akan merebut dan b'kongsi kasih dan perhatian dr kami.. hehe yeke?

skrg nih sgt kuat merajuk. semua benda yang dia nak, kena cepat2 bg.. klu tak dia nangis2.. volume 2, thp maksima lah.. nampak sgt mcm buat2 je nak bg  kuat volume suara nangis 2. klu nangis t'duduk lg dasyat. siap hentak dahi atas lantai lg.. oooh mmg saja nak cari sakit anak ibu nih..

dulu anset jd peberet dia utk dgr lagu2 atau rakaman video dia sendiri.. pantang pegang anset, remote tv ke, kuih ke, ape2 je ikut suka hati dia  letak kt telinga dan kata "eelllaoooooh".... srkg dah pandai guna anset ayah ngn ibu utk amik gambar  ( gambar ntah hape2 je ) klu anset ibu, off keypad pun xjln gak sure dia reti buka sendiri. anset ayah lah jd mangsa, coz xdpt nak on keypad dia hentak anset ayah atas lantai hehe

walaupun penat duk kejar dia meneroka satu rumah, kami tetap terhibur ngn keletah dia yg tak tahu duk diam dan tak rasa penat itu..
pakai selipar dapur sambil tunjuk pusat

kalau tak duduk dalam almari 2, nilah gayanya

ilang dr ruang tamu.rupanya duk makan sambil main ngn semut hitam
model balang gas

style makan terkini


Thursday, May 20, 2010

~ 1st trimester : thanks my dear ~

nak cepat2 lalui 1st tremester ini... sangat penat walaupun saya tidak lah mabuk2, muntah2.. atau dengan kata lain mengalami alahan yg teruk. tp saya penat.. letih.. mual2 dan loya adalah perkara biasa bg saya. masa peknen kan @uni dulu pun sama jgk.. alhamdulillah tak ada alahan yg teruk.. 4bln pertama, saya cuma tak lalu makan, tak boleh bau wap nasi, minyak masak sewaktu kuali dipanaskan, bau tumis2 dan sambal, bau beberapa jenis makanan.. dengan kata lain, saya "pencen" memasak ketika itu.. lg satu, saya tak tahan ngn bau sabun mandi dan sebarang shower gel/cream pd waktu pg.. jd mandi saya tak bersabun la hehe

skrg ni pun dah hampir 2 minggu dapur saya tak berasap.. kesian pulak tengok suami makan nasi kedai. tp nak buat camne, saya sudah tak boleh tahan ngn bau-bauan di dapur itu..bau bawang,sangat busuk dan meloyakan.. pulak 2, saya sgt penat.. balik sekolah keje saya hanya tergolek atas katil, pastu tido.. lepas magrib berjemaah, saya sambung tido lagi.. kul12 tgh malam baru bangun.. pastu tido lg sampai ke pagi.. sangat kesian ngn suami, dia yg terpaksa layan @uni sorang2, semua dia yg buat.. tukar pampers, bancuh susu, mandikan.. semualah.. sungguh terharu ok.. dapur licin berkilat, lantai dan ruang tamu yg @uni sepah-sepahkan suami tolong kemas.. nak harapkan saya, keje saya hanya tergolek atas katil dan tidor.. tp bukan suka2 buat begitu.. dia faham... org lain morning sickness tp setakat ni, lain pula bg saya.. masuk je tghari, mulalah tekak saya mual.. pg ok je.

saya sgt2 bertuah bersuamikan suami saya ini.. satu lg tugas baru yg bertambah utk dia ialah picit dan urut bahu dan belakang saya, sbb rasa mual2 nak muntah seolah2 makanan tak lepas, terlekat kat tekak..pastu, kaki dan betis saya juga..akhir2 ni saya selalu rasa lenguh2.. lenguh lumpuh.. tak sakit, tp rasa camne ye.. kdg2 saya sampai nangis2 kalau rasa lenguh itu datang.. mmg susah nak cakap, camne rasanya saya ketika itu.. tringat masa peknen kan @uni, malam2 nangis sensorang dlm bilik.. nak2 kalau tiba2 saya terjaga sbb betis saya cramp/kejang.. sakiiit sgt2. skrg saya tak keseorangan lg.. dah duk dekat ngn suami.. sangat hepy, dapat lalui detik2 ini bertemankan suami di sisi..
saya b'jaya makan nasi kerabu ini, walaupun tak abis semuanya.. mlm td dahla m'bazir nasi goreng ikan masin yg en.suami beli.. kt skolah td mkan laksam. thanks kak qilah;)

Sunday, May 16, 2010

alhamdulillah...tak jadi...

lega sangat2..suka sangat2
sbb en.suami xjd pi kursus
dlm keadaan skrg sgt perlukan dia
skrg mood utk tulis entri tak brapa ada...
jd, stakat ini sajalah utk kali ni..

Monday, May 10, 2010

~ akhirnya...kami akan ditinggalkan ~

huk huk huk... sedihnya...... mr.Hubby akan meninggalkan saya dan @uni selama 4 hari kerana terpaksa pergi berkursus CPCM di Kulim. sejak dr selepas pantang, kami bertiga belum pernah berpisah.. kali ni, saya ngn @uni akan tidur berdua.. @uni lah yg pling selesa,sbb ruang utk dia m'buaskan diri semasa tidor dah jadi luas hehe
errgggh camne lah melalui hari2 tanpa mr.Hubby disisi??? saya terpaksa menguruskan @uni seorang diri.. pegi sekolah sendiri.. duk berdua ngn @uni je.. mesti sunyi kan walau mulut @uni sentiasa bising.. yang pasti, sangat tidak best.. selama ni mr.Hubby b'nasib baik sbb kena pi kursus dekat2 dan mudah utk ulang alik dr rumah ke tempat kursus.. dan seingat saya, dia juga pernah menolak utk pegi kursus CPCM kt Johor thn sudah, sbbnya??  dah lupa..yg pasti saya lah penyebabnya.. mungkin masa 2 saya balik b'cuti kt sini.. maklumlah, duk jauh dan jrg skali berjumpa...
mmm.. kalau saya yg kena b'kursus camana lah agaknya ye?? dr sejak @uni lahir, tak pernah lg saya berpisah ngn dia.. mungkin saya akan angkut @uni pegi berkursus sama hehe

Sunday, May 9, 2010

~ SOFIA & EMAK BIRTHDAY'S GIVEAWAY ~



Giveaway ni sempena menyambut besday Nurul Sofia yang PERTAMA pada 28.04.2010 ni.. dan besday Emak Sofia yang ke…. 27 pada 19.05.2010 ni… Penyertaan terbuka kepada semua blogger... Ok, kalau ada sesiapa yang berminat nak join giveaway ni,sila KLIK SINI utk check syarat2nya ok

Tarikh tutup giveaway ni ialah pada
20 MEI 2010
jam 12.00 tghari
PASTINYA HADIAH YG MENARIK MENANTI KITA SEMUA HEHE

~ CUTE PINK BABIES CONTEST ~

Salam kepada semua blogger.. contest lg.. yeay!!!
sempena ngn 1st besday Sharifah Nayli Qasrina, ibu QisQas dengan berbesar hati telah merasmikan CUTE PINK BABIES CONTEST bermula dr 28 April sehingga 28 Mei 2010

jd, para ibu di luar sana yg berminat, sila KLIK SINI untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai contest yg best ini ye..


nama : Nur Auni Humaira' binti Mohd Farid Hafidz
t/lahir  : 18-12-2008
umur : 1thn 4bln

pesanan buat anak
" semoga @uni menjadi anak solehah. bijak dan tidak gentar mendepani cabaran dunia, tetap teguh m'persiap diri dgn bunga2 iman dan taqwa.. insyaAllah, berjaya di dunia dan akhirat "

Saturday, May 8, 2010

~ Mother's Day Give Away by Mummy Ayu ~

lama dah tak join give away ni rasanya... sbb masa tak berapa lapang. tp give away yg Mummy Ayu buat sempena ngn Mother's Day esok tersangatlah simple

jd, ibu2 kt luar sana yg berminat nak join.. KLIK SINI utk dapatkan info b'kaitan give away ni ye..

Friday, May 7, 2010

~ bila lah boleh cuba try test buat ~



saya koyak keratan resipi ni dr akhbar harian Metro
masa duk tunggu suami kt BM aritu...
dah lah main koyak tanpa minta kebenaran pon.. tak pe kot..
macam  sedap je... tp lum ada masa lg utk try resipi ni...
mcm best je kan...

Thursday, May 6, 2010

~ hujung minggu yg tak berapa best ~

hari minggu, semua org tunggu2
saya pun tak terkecuali
leh masak2 yg special
atau try resipi baru,
ape2 je lah yg saya nak makan...

tp esok, ada tuisyen
walaupun sejam 30 minit je
tp bg saya, sudah cukup utk mengusik
ketenteraman saya b'hujung minggu
hehe..sabar2, kena ikhlas demi anak2 bangsaku

lusa...sabtu
ada kursus pulak
LDP dr jam8pg hingga 2ptg
ok!! selamat berkursus hehe


Wednesday, May 5, 2010

~ rojak ayam ~

balik sekolah petang kelmarin wat rojak ayam ni.. walau kepenatan, saya gagahkan diri jgk untuk buat kuah kacang sbb tersangat lah rasa nak makan. part paling malas ialah, nak asingkan selaput kulit kacang 2.. sebenarnya bahan2 dah sedia ada, sbb dr aritu lg bercadang nak buat rojak ni. plk 2 tak pernah saya jumpa rojak ayam kt kedai2 di sini.. pasembor byk la kan..
kalau yg dah biasa makan rojak ayam, mesti semua dah tahu bahan2 yg di makan ngn kuah kacang pekat tu.. mi kuning, ayam, tauhu, kentang rebus, timun batang, tauhu, telur rebus, daun salad... ada jgk yg letak nugget dan bebola goreng.. macam2 la, ikut tekak masing2 kan..

sangat penat malam td... sampai lah tulang rasa sengal2, kepala bertambah sakit dan badan saya panas.. demam rupanya.. so, arini saya bercuti di rumah je.. pi klinik dan ambik mc.

Monday, May 3, 2010

~ adakah kerana saya terlalu berharap??? ~

wow..panjangnya tajuk entri kali ni hehe berbalik kpd soalan di atas.. biar saya yg jawab ye.. ok,mmg saya terlalu berharap.. berharap ape?? berharap utk dapat baby yg ke-2 ok. sabtu aritu, sampai saja dr bukit merah.. ntah kenapa tetiba saya rasa teringin sgt2 utk wat prgnancy test. card 2 saya mmg dah tersedia kt rumah..


so,inilah hasilnya..nampak blur je line T 2.. buat saya rasa konfius yg amat sgt


sbb xpuas ati, saya buat lg utk ke2 kalinya..see!!! ada dua line kan??? saya jd yakin

sbenarnya klu nak ikutkan, tempoh period saya tak terlewat pun..srkg ni pun masih lg awal seminggu..tp gerak hati saya mengatakan saya peknen. sbb itulah saya wat prgnancy test 2.. td kebetulan ada urusan di luar, saya ajak suami singgah di klinik.. lagi pula 3,4hari ini saya selalu sakit kepala pada waktu petang.klu betul saya peknen, tak nak lah saya main ambik ubat sebarangan je kan. klinik yg saya selalu pegi, doktornya plk tak masuk lg, lewat.. jd saya pegi ke klinik yg saya tak penah pegi..then, bila masuk dan ceritakan masalah saya... nak tau camne respon doktor 2??? eiiii saya sgt terasa hati.. jawapannya sinis seolah2 saya terlalu teruja dgn perkara tersebut.. responnya seolah2 mana mungkin xcukup 4minggu dr tempoh 1st day tarikh period saya bulan lepas, saya boleh dapat result yg positif??? macam mustahil je.. eeii saya sgt tdk b'puas hati.. sekurang2nya bagi lah saya jawapan dgn cara yg sebaiknya... sbb tak puas hati, saya beli lg tester card di farmasi.

tgk...saya nak kata camne lg...masih lg positif
saya ni peknen ke tdk? atau saya yg terlalu teruja untuk dapat baby shg m'pengaruhi result??? atau pun ketiga2 alat 2 rosak. ape pun, saya nak tunggu utk tempoh beberapa minggu lg utk sahkan saya benar2 peknen atau tidak...