Pages

Wednesday, April 7, 2010

~puding karamel special~

apa yg specialnya puding karamel kali nih... yg slalu duk buat sbelum2 nih tak special ke? hehe tak de lah, resipi lebih kurang sama je.. cuma ada tambahan  cream crackers je. ambik resipi nih ngn kak ti kt skolah. ntah rasa rajin je malam td, jd try buat sbb semua bhn dah ada.

bhn2:
5 biji telur
1tin susu cair
1 tin air
12 keping cream crackers (blend @ tumbuk sampai halus)
1/2 cwn gula (ikut suka nak manis tahap mana hehe)
2-3 sudu gula utk gula hangus

cara2:
campur telur,susu,telur,air,gula dan biskut,  pastu blend.. dah sebati 2,tuang dlm loyang b'isi gula hangus dan kukus sampai masak.
***utk gula hangus,saya letak je koyang b'isi 2-3 sudu gula pasir atas dapur gas terus. bila keperangan,marikan api dan ratakan.


menu utama malam td, sambil2 wat puding 2 ialah mee rebus ringkas versi sendiri. kebetulan keledek madu yg beli dekat cameron 2 masih belum diusik, tp masih elok walaupun dah lama sgt..
dah masak 2, bagi kt jiran (yg juga kawan sepengajian kt U dulu) + hantar pinggan mangkuk yg dia antar makanan 2mlm sebelum nih hehe

No comments: