Pages

Thursday, March 18, 2010

~cuti jalan2 : taiping + kuala sepetang

sebenarnya dh penah tulis entri ni..tp xsempat nak publish, line tenet putus..abis ilang semua.. ntah arini mcm rasa rajin pulak nak ulang tulis..
28-02-2010 : jam 8.30 pg lebih kurang lah.. kami check out dr Ipoh Times Inn Hotel ( hotel budget je,tp ok lahh ), singgah sarapan kejap dan terus bertolak menuju ke Taiping.. ni dia lah tempat utama yg kami nakgi sebenarnya..

tp xsyok sgt aritu ronda2 zoo, sbb cuaca yg teramat panas ditambah ngn kelenguhan m'dukung @uni, pastu klu kasi dia jalan sendiri siap kena kejar lg.. susah betol xbawak stroler. jd, gambar pun xbyk yg kami ambik utk buat kenangan..
*
*
*
otw ke Taiping, sampai aje kt simpang 4.. tuan punya mata nih terpandang s/board ke Kuala Sepetang. ape lg, tetiba je terlintas kt mee udang yg sgt t'kenal jgk la kan kt area tuh.. dlm tv pon slalu je ada. jd, balik dr zoo kami b'gerak lg ke Kuala Sepetang utk merasa mee udang.. alang2 dah sampi sini, pergi aje lah...

pokok bakau kiri kanan jalan.. awal2 masuk simpang ke sana dah nampak s/b "mee udang Mak Jah".. byk kali pulak s/b yg promo mee udang Mak Jah 2.. mgkin best kot dia punya mee banjir udang 2.. tp saya pulak duk mencari2 gerai mee udang yg saya penah tengok lama dulu kt Majalah Tiga. seingat saya nama gerai tuh dinamakan ngn nama seorang pak cik.. hehe dah ingat2 lupa pun.. dan mmg gerai tuh kami langsung xnampak bayang. last skali singgah je kt warung mee udang Mak Jah.. xsilap warung 2 t'letak kat Kampung Menteri,K. Sepetang.. ramai sungguh orang yg singgah mkn kat sini.. kereta pun berderet je kt tepi jalan.

hehehe nak tau brapa harga mee banjir udang semangkuk nih? ni yg spesel punya.. pelayan kedai 2 cakap yg biasa dh abis.. yg spesel rm11 dan yg bese je harganya rm7. mahal je bunyi nya kan?? tp udangnya byk ekor tau, besar2 dan segar2.. klu yg jenis xb'kira, mesti cakap harganya mmg berbaloi.. ok lah 2. masa tengah makan 2,terpandang keratan2 akhbar kt dinding warung mengenai mee udang Mak Jah ni.. ooo dah masuk paper, dah femes harganya pun standard la kan;)

No comments: