Pages

Friday, February 5, 2010

~trifle~

malam semalam wat trifle..penat pun gagahkan diri jugak sbb nak kena tunaikan janji.. bahan2 2 dah  3,4ari menunggu, tp asyik tertangguh je sbb penat.. dah lama janji ngn en.Apih nak wat trifle nih utk dia bawak jamu kwan2 dia kt office sempena besday dia..tp lupa plk nak ambik gambar..yg kat bawah nih gambar curik je hehe

lebih kurang mcm ni lah rupa trifle 2..
ingatkan trifle kali nih xm'jadik..kesnya tepung kastard xcukup.nak mintak en.Apih pi beli, dia tgh ada meeting masa 2.t'paksalah carik idea xnak bg adunan kastard 2 lembik sangat, jd pandai2 lah tambah tepung jagung..hehe mmg nampak kureng b'seri sikit..
sebelum nih saya wat trifle main2 agak2 je..so bila org tanya resipi, susah sikit la nak bgitau.. tp bila dah jumpa resipi trifle kt dlm katalog tupperware, bleh la wat panduan..ubah sikit2
ingredients :
1 vanilla swiss roll - ikut suka,pandan pun sedap jgk
( potong 1/2 inci tebal,& potong 2 lg pastu susun dlm bekas)
1 tin of fruit cocktail-sejatkan n simpan dia punya jus
1 1/4 packet of srawberry jelly (110g)-saya guna sekotak kristal jelly NONA perisa limau/oren
500 ml water
vanilla essence
(A) mix together
4-5 sudu tepung kastard
4-5 sudu gula
225ml susu cair-masuk 1tin pun xpe
350ml air-  2cwn air
-campur semua bhn kt atas n masak smpai kastard 2 masak
-mmg bila masak 2, mcm lembik sikit..tp bila dah sejuk nanti ok lah
 cara2:
-susun swiss role yg dipotong ke dalam bekas.tuangkan jus koktel atas kek td hingga rata.agak2 sampai kek bleh serap jus 2,jgn sampai lebih jus plk.. nanti jd lembik.
-bila kastard dah masak,tuangkan atas kek td dan bleh sejukkan dulu dlm peti
-masak agar2 ( klu pakai kristal jelly NONA, ikut arahan masak kt belakang kotak je)
-kemudian tuangkan agar2 td ke atas kastard.
-susun kan buah2 koktel atas agar yg masih cair.
-sejukkan dan bleh makan!!;)
~buat double utk en.Apih bawak..dapatla dua bekas besar.. hepi bila tgk dua bekas 2licin.siap ada yg nak order lg hehehe

No comments: