Pages

Saturday, February 20, 2010

~cuti seminggu-cuti update~

ooooh rsa cam dah lama xupdate blog. seminggu cuti dan ada kt kampung, xsempat nak taip menaip entri  di blog nih. rasa mcm byk je cerita yg nak diceritakan hehe soalan exam pun masih lg xbertaip.. cuti dh pun abis.. esok dh mula skolah balik. jap2 lg kami akn bertolak balik ke Jitra.. tak seronoknya....

Tuesday, February 9, 2010

~aku ketagih~

ada sape2 boleh bantu ke?
 rasanya saya perlu sangat2 cara utk menghentikan ketagihan saya ini..
....KETAGIH KOPI.... terutamanya yg ini hehe

saya mmg sukakan radix
hari2 mesti minum radix
masa peknen dulu pun sama jugak
dr awal peknen sy dah minum radix
tiap hari minum kdg2 sampai 2,3x
radix bagi saya tenaga sbb xlalu mkn
kdg2 kopi lain pun saya minum jugak
bila dah kandungan masuk 8bln++
baru saya stop minum
sekarang nih, saya jadi risau
rasa mcm ketagih plk
2,3x sehari minum radix mcm xpuas
kt skolah minum radix,balik rumah bancuh radix lg
mmg susah nak stop
 
tringat masa peknen aritu (rsa mcm baru lg..), minuman ni jd stok wajib dlm peti ais selain jus dan buah oren/limau. sekarang pun saya slalu beli jgk.. utk saya dan @uni.. dia suka sgt minum yoco ni.. mana tidak, masa dlm perut lg ibu dah kasi @uni minum yoco..hehe 


Sunday, February 7, 2010

~laksa johor~

seperti biasa..aktiviti di hujung minggu....

dah lama x pekena laksa johor ni..ingat lagi, last buat masa duk Sarawak aritu.. ni kiranya 1st time buat utk en.Apih dan 1st time jgk la dia rasa laksa johor nih. alhamdulillah...dia suka.. biasalah, klu dah tgk aje suapan pertama mkanan yg saya masak masuk ke mulutnya, xsabar2 mesti ditanya.. "..abg, sedap tak ati masak?.." hehe yelah klu sedap dan tengok dia berselera, pasti saya sgt senang hati dan bersemangat untuk memasak lg.

angel hair xsempat posing, bg pluang kt vercimille spaghetti aje
ulam yg kurang..yg xder mcm biasa2 saya makan ialah kacang panjang dan daun kesum..yg ada hanya daun pudina, timun dan taugeh je.. 1lg yg kurang ialah sambal.. maklum lah..dah lewat petang masak, kalut2 jd ala kadar aje lah.. sebelum 2 kuar ke s/market..beli mana2 yg patut.. pastu balik, terasa ada yg kurang..

mintak en.Apih kuar lg beli spaghetti sbb yg sedia ada tinggal separuh aje takut xcukup nak bagi kt jiran sebelah.. pastu mintak dia belikan daun kesum skali.. sementara tuh saya masak kuah utk laksa... hehe yg lucunya dia bawak balik daun 2ikat daun ketumbar.. banyak tuuu!!! ..."abg,mana daun kesum? daun ketumbar byk2 nih nak buat ape?.." ngn sedikit t'kejut sambil tepuk dahi... " ya Allah!!!"..hehe pastu belek2 spaghetti plk.. "..abg, ni apesal spaghetti ni halus sgt,jenis ape nih?..".. hehe rupanya dia beli spghetti san remo yg jenis angel hair..mana xhalusnya..so, laksa johor kali nih spesel sikit la..
 

Friday, February 5, 2010

~trifle~

malam semalam wat trifle..penat pun gagahkan diri jugak sbb nak kena tunaikan janji.. bahan2 2 dah  3,4ari menunggu, tp asyik tertangguh je sbb penat.. dah lama janji ngn en.Apih nak wat trifle nih utk dia bawak jamu kwan2 dia kt office sempena besday dia..tp lupa plk nak ambik gambar..yg kat bawah nih gambar curik je hehe

lebih kurang mcm ni lah rupa trifle 2..
ingatkan trifle kali nih xm'jadik..kesnya tepung kastard xcukup.nak mintak en.Apih pi beli, dia tgh ada meeting masa 2.t'paksalah carik idea xnak bg adunan kastard 2 lembik sangat, jd pandai2 lah tambah tepung jagung..hehe mmg nampak kureng b'seri sikit..
sebelum nih saya wat trifle main2 agak2 je..so bila org tanya resipi, susah sikit la nak bgitau.. tp bila dah jumpa resipi trifle kt dlm katalog tupperware, bleh la wat panduan..ubah sikit2
ingredients :
1 vanilla swiss roll - ikut suka,pandan pun sedap jgk
( potong 1/2 inci tebal,& potong 2 lg pastu susun dlm bekas)
1 tin of fruit cocktail-sejatkan n simpan dia punya jus
1 1/4 packet of srawberry jelly (110g)-saya guna sekotak kristal jelly NONA perisa limau/oren
500 ml water
vanilla essence
(A) mix together
4-5 sudu tepung kastard
4-5 sudu gula
225ml susu cair-masuk 1tin pun xpe
350ml air-  2cwn air
-campur semua bhn kt atas n masak smpai kastard 2 masak
-mmg bila masak 2, mcm lembik sikit..tp bila dah sejuk nanti ok lah
 cara2:
-susun swiss role yg dipotong ke dalam bekas.tuangkan jus koktel atas kek td hingga rata.agak2 sampai kek bleh serap jus 2,jgn sampai lebih jus plk.. nanti jd lembik.
-bila kastard dah masak,tuangkan atas kek td dan bleh sejukkan dulu dlm peti
-masak agar2 ( klu pakai kristal jelly NONA, ikut arahan masak kt belakang kotak je)
-kemudian tuangkan agar2 td ke atas kastard.
-susun kan buah2 koktel atas agar yg masih cair.
-sejukkan dan bleh makan!!;)
~buat double utk en.Apih bawak..dapatla dua bekas besar.. hepi bila tgk dua bekas 2licin.siap ada yg nak order lg hehehe