Pages

Saturday, January 30, 2010

~lawatan di ujung minggu~

lawatan wajib si setiap ujung minggu.. ke mana lg klu bkn ke kewasan  tapak rumah.. aritu stop kejap, sbb hampir putus asa ingatkan loan xdapat..
mcm ni je lah p'kembangan sampai kelmarin..


 
belakang  2 rumah corner lot yg  sederet ngn bakal umah kami nanti

Friday, January 29, 2010

~makan..makan..dan makan~

bleh kata entri2 saya nih byk pasal mkn je kan? hehe sbb 2la berat badan tuan punya blog pun xturun2.. asyik makan aje kan.. mm tp xlah mkn byk mna pun.. nasi 1x sehari je.. tp masih xder perubahan.. hampir putus asa plk duk tahan2 mkn...
mlm td pegi mkn kat restoran bunga naga atas bukit.. sepupu mr.hubby yg rekomenkan sbb dia penah pegi sana ngn kluarga angkatnya.. lama dah.. cuma mlm td ada kesempatan utk ke sana.  plk 2 mr.hubby nak langsaikan hutang janji nak belanja mkn kt situ.. kedudukan tempat 2 jauh ke dlm kampung.. masa on the way nak pegi, kami t'tanya2 jgk.. laku ke tempat 2.. yela dlm kampung kan? sekitar restoran 2 ditanam ngn pokok naga..tp kami pegi mlm..jd xbrapa nampak suasana kt situ.. kt dinding dan tiang2 restoran 2 ada byk jgk keratan2 akhbar mengenai restoran... ooh kira terkenal jgk la nih... nanti nakgi waktu petang plk hehe



petang 2 plk, kwn mr.hubby ada bg nasi minyak.. jamah la jgk sikit. so bila sampai kt restoran 2, kami cam blurr xtau nak order ape.. puas duk fkir.. last skali ikut pelayan kt situ je.. "..xnak cuba ini??..haa...bleh la" .."xnak cuba ini???"... last skali kami angguk je..
ni saya punye.. jus buah naga+mangga.. sedap!!!
kami order nasi putih, asam pedas ikan jenahak, ayam saring, kailan ikan masin dan kerabu.. mr.hubby cakap, mcm xkena je kombinasi lauk.. hehe tp licin je.. asam pedas jenak 2 best sgt. mas duk mkn 2 kami duk congak2 harga.. mesti mahal punya kes ikan jenahak 2.. tp bila bayar, cam xcaya je.. cuma rm20++ je. murah la kan... ok, ada masa ada peluang kami nak lg ke sana hehe

Friday, January 22, 2010

~dah nampak tanda2~

auni dah masuk setahun sebulan dah
dah besar pun anak ayah ngn ibu nih
tp you're still my little newborn baby to me
rasa baru semalam lahirkan auni

sehari dua ni baru nampak tanda2
yang auni dah mula b'usaha nak mulakan langkah sendiri
xpayah ayah ngn ibu pgang tgn auni lg
walau pun auni takut2
tp auni dah mula m'cuba

ok jgn putus asa ye
cepat2 boleh jalan;)


Thursday, January 21, 2010

~spaghetti bolognese my style~


utk dinner td.. masak spaghetti versi sendiri, sesuaikan rasa ngn tekak sendiri lebih sedap kan? sbnarnya buat kuah mcm biasa dibuat.. cuma kelainannya tambah sedikit sardin dan cili kisar aje..


pizza pun ada..hehe klu nak tau, saya pakai roti arab je kt bawah 2 huahaha xlarat lah nak uli doh pizza nihu. maklumlah dlm kul5.30 baru sampai umah ptg td.



ada 2 versi : tuna pizza..it's mine!!! sausage pizza hubby punye;)



tulis entri nih dlm keadaan penat..so,stakat ni je lah ye...nite!

Tuesday, January 19, 2010

~ayam percik~

rasanya dah lama sgt xmkn percik2 nih..samada percik ikan @ ayam..sbbnya lauk percik nih bkn lah antara lauk kegemaran..klu ada mkn,klu xde..xtringat pon.. td dah xtau nak masak ayam yg camna lg, tba2 t'fikir nak masak percik.. ingat2 lupa percik yg ma buat, aku ubahsuai sikit bahan2nya..


ikan tersesat sekor dia hehe

bhn2 :
*1inci halia
*1btg serai
*2ulas bwg putih
*2ulas bwg merah (kecil)
1kpg asam gelugor
2sudu cili kisar
sedikit biji halba
sedikit tepung utk pekatkan kuah
200ml santan (sekotak kecik) + 3cwn air
garam dan gula secukup rasa
blender sume bhn2 yg b'tanda *. then masukkan ke dlm periuk/kuali bersama santan, asam keping,cili,biji halba. sesuaikan rasa dan didihkan sampai kuah masak ..  ambik sedikit kuah percik yg dah masak dan curahkan ke atas ayam yg masih dibakar dlm oven (ayam 2 dh hampir masak or dah masak la kan), balik2kan ayam dan ulangi proses yg sama (ikut suka masing2 la) pastu blehla dihidang bersama lebihan kuah percik td



**klu bakar atas dapur arang lg best..aromanya semerbak je..hehe

Sunday, January 17, 2010

~aktiviti di ujung minggu~

ari sabtu kelmarin..masak soto ayam ngn wat fudge brownies.. best sgt ujung2 minggu gini, bleh lah masak2.. rsa dah lama xleh masak yg best2 sbb awal2 bukak skolah sgt busy.. hari2 blik lewat petang. meeting itu dan meeting ini.. kena siapkan itu dan ini...

begedil daging utk mkn ngn soto


soto ayam versi sendiri..tambah ngn fishball. ayam pun wat ala2 sup je sbb mlas nak carik2 kan isi ayam


permintaan mr.Hubby.. fudge brownies yg kaya ngn badam n choc chips
*
*
ok...xsabar tunggu next weekend
leh try resipi yg tertangguh
bye bye

~auni curik ayam~

oooh @uni..kecik2 dah pandai curi ye...
hehe xade lah.. mna bleh curi2 kan?
xbaik dosa 2..
kisahnya begini... ibu goreng 4 ketul ayam crispy
then letak atas meja utk disejukkan
rasanya dah letak  jauh ke tengah, xmau bg @uni capai
@uni plk tgh syok main masa 2
pastu ibu ngn ayah masuk dapur
cuci2 pinggan, kemas dapur sambil b'borak ngn ayah
xlma 2,dgr mcm bunyi sesuatu
ayah jenguk kepala dr dapur pastu teriak sambil gelak
"....ya Allaaaaaaaaaaaaaaaaaaah @uni!!!!!!!!!!!!!.."
ibu ingatkan ape..tengok dah sume ayam goreng kt atas lantai
seketul ayam kejap dlm genggaman @uni
huuuh mjur @uni pandai
tarik tisu yg ibu buat alas ayam, bkn tarik pinggan
klu tak...berecai la pinggan ibu
ayah cuba tarik ayam dr tangan @auni
sbb ayam 2 masih panas dan pedas
tp @uni ngamuk2 nangis

gumbira stlh b'jaya m'dptkan ayam



xmau lepaskn ayam..sampai bwah meja @auni larikan ayam.
akhirnya @uni gigit ayam yg rsa pedas2 ala tomyam 2 sampai tinggal sparuh..
pastu nangis2, mungkin lidah dia baru rasa pedas hehe

Saturday, January 16, 2010

~hadiah hari jadi yg terlewat~


beverly hills polo club h/bag. agak besar beg nih.. hehe senanglah nak isi brg2 @uni. brg ibu..segala mcm brg leh muat hehe

hadiah hari jadi yg ke26 dr mr.Hubby..
terlewat bagi.. haha
xape lah. ape pun, thank you soooo much dear!!

Friday, January 15, 2010

~ayah dan badminton 2~

ketika en3 ni ditulis,hanya ada @uni peneman ibu..
ayah spt biasa.. xpernah lupa jadual main bdmintonnya
cuma mlm ni ayah pergi lewat sikit..
"..leh main 2,3 set pun jadi lah mlm ni..."
kata2 ayah sblm mengangkat takbir m'imamkan solat isyak td
*
*
sblm2 2 ayah dh merungut2 kata ngantuk.. penat la.. kaki sakit la
"..klu penat, xyah la gi main mlm ni..
rehat aje kt rumah..."balas ibu sambil senyum perli
bkn pe,ibu dah tau jwapan yg bakal ayah berikan.
"...hehe mmgla klu ikut letih n ngantuk, rsa malas je,
tp xleh..kena gi main jgk.. sayang la
dah seminggu tinggal main.."
oooh baru ibu ingat,
aritu ayah ada program pelajar baru kamsis
kena plk ari selasa mlm, mlm jadual ayah main
*
*
last skali, sakit2 n ngntuk pun ayah pi main jgk.. minat punya pasal, nak buat camne lg. klu x pegi kan, leh lari rentak main lah, skill kurang lah, prestasi merosot lah, camne nak menang lah..... oooooh mcm2 lg. oklah..selamat bermain ayah!!!!!!!

Monday, January 11, 2010

~akhirnya dh pandai isap~




see!!!finally...auni dah pandai isap guna straw. dah b'bulan ibu beli bekas air yg cute 2, tp baru semalam auni guna.. sblm ni cuba2, tp auni t'gelak aje bila bibir mulut dia sentuh ujung straw.. ape yg lucu xtau la.. bila dah pandai 2, mcm xmau lepas je.. hehe nanti kembung perut auni asyik sgt duk sedut air masak ibu xtau ye;)
gud luck my dear!
duk tunggu2 bila auni nak leh jln ni

Saturday, January 9, 2010

~ kek pisang bercoklat~

sebenarnya wat kek ni ptg semalam.. akhirnya b'jaya jgk wat kek ni yg dah byk sgt halangan nak wat sblum2 nih.. plan asal nak wat kek coklat skali. sja ingat nak bagi SIL bawak blik tp xsempat plk. yelah dr pg kt dapur.. time ujung minggu camni lah nak msak mcm2 skit.. tghari masak nasi 4 lunch, pastu buat laksa sarawak..then wat kek plk.. rajin2 kan diri wat laksa sbb nak soh SIL rasa.. sbb time pi sarawak dulu, penah k.za beli utk sarapan. tp dia xleh nak mkn.. rasa pelik katanya

hangus sikit..tp still bleh mkn. best sgt sbb rangup

4 potong 2 je tinggal,bg SIL bwak balik

laksa sarawak... akhirnya my SIL sukeee..sedap katanya;)
arini wat lagi kek pisang nih.. yelah yg semlam xcukup kan? mr.Hubby pun mintak buat lg. lg pun bhn2 dah tersedia ada.hehe camna lah nak kurus camni kan??? oh ye, sape2 nak resipi kek yg best ni leh KLIK SINI ok..

sbb susah nak wat kuarkan, jd t'paksa ptong dlm bekas 2 aje lah

sbelum simpan, alas dulu ngn tisu..bg serap minyak. kek ni b'minyak skit

Friday, January 8, 2010

(^_^)happy mode(^_^) esok xskolah!!

rasa hapy sgt arini.. mmg duk tunggu2 kemunculan hari khamis ni. sbb esok cutiiiii yeay. hati rsa riang,dada rasa lapang, fikiran pun sedikit tenang walaupun keje masih b'lambak menanti utk dibereskan. sejak dr awal skolah, sehari je balik awal.. 2pun sbb driver ( mr.Hubby ) ada keje dan t'paksa ambik awal.. mjurlah aritu xde pape meeting. pasru lg baki4 hari, meeeeeeeeeeeeeeeting aje. td pun 4.30ptg baru balik sbb ada meeting ko-k. minggu dpn ada meeting hem plk, pastu meeting panitia lg... adusss penat lagu nih.
pg td, sbb kalut punya pasal aku lupa nak bagi botol susu auni. masuk2 blik guru, letak beg sume tiba2 t'pandang botol susu kt dlm handbag..ooooohhhhhhhh xmungkin. cepat2 call mr.Hubby. rupanya dia dh memecut laju b'kejar balik ke pejabatny sbb dia blm thumbprint lg. slalunya dia dah wat siap2 sambil nakgi antar aku ngan auni.. nak xnak t'paksa lah aku nyatakan kesanggupan utk hantar botol susu yg masih berisi susu suam yg belum sempat dijamah auni lepas bgn tido pg2 td.so, lps 1st priod, minta izin utk kuar ke rumah pengasuh... adooooi wlaupun xde lah jauh mna rumah 2 dr skolah, tp penat n semput jgk lah jalan kaki. balik2 dr umah pengasuh, terus ke kantin. ari pertama jamah nasi di skolah, try mkn dlm kuantiti yg sgt sdikit.sesenduk nasi je.. maklumlah tgh smngat nak trunkan berat badan..
bila sampai umah lewat ptg td, perut rsa memulas2 sbb lapar.. tp wat xlayan je.. lipat kain, mesin kain baju, kemas dapur... sblm ni xder plk lagu nih wlaupun xmkn nasi kt skolah.mr.Hubby plk dah janji nak kuar lps isyak bwk SIL mkn char koay teaw.. haha oleh kerana rsa kebulur yg teramat sgt, sambil tunggu masuk waktu isyak aku masak megi. mkan aje lah..
lepas isyak kami kuar.. singgah spermarket beli brg dapur sikit. plan esok nak masak laksa sarawak n buat kek.. sbb mlm tu my Sil dah nak balik T'ganu.. ooh esok leh lepas gian memasak kt dapur!! yey yey!time ujung minggu ni lah nak sepah2 kan dapur 2.. hahaha spt yg dijanjikan, singgah plk mkn char koay teaw. keeenyang sgt2 walaupun order yg kecik aje...

Wednesday, January 6, 2010

~susah nak terima~

rupanya dh hampir setahun aku kt sini..
b'tugas,mengajar dan mcm2 benda di buat kt sini...
masih ingat lg..
2 hari sblm melahirkan auni
m'dpt berita gembira yg aku dpt pindah
dpt skolah baru yg hampir ngn tempat keje suami
walaupun b'beza daerah.
abis pantang 16.02.2009 aku melapor diri di tempat baru..
*
*
kawan2 yg dapat pindah aritu camna agaknya
mesti seronok di tempat baru
atau merindu dan terkenang tempat lama
hampir setahun di sini,
alhamdulillah..rakan sekerja baik2 semua
tp masih byk perkara yg susah nak diterima
mesti terkenang punya sekolah dulu
slalu m'bandingkan hal itu dan ini..
 dulu skolah best,tp sberang laut hehe
jauh ngn suami,jauh ngn keluarga
slalu didera dgn prsaan rindu yg sarat
peknen pun tanpa suami di sisi
hanya teman pengubat duka
skrg skolah kureng best, tp dpt duk sama ngn suami..
Allah maha Adil kan???

***slalu rasa tensen bila kt skolah, kdg2 sampai terbawa balik ke rumah.
psssssssssstt>>>>sape2 nak jd boss kena betulkan diri sendiri dulu ye sblm hentam org bawahan! xsalah boss mengaku salah sendiri. tp klu kita terang2 buat salah,tp ttp mengaku kebal camne 2???pastu asyik korek n carik2 salah orang... pastu cakap xserupa bikin... huuuuuh rimasnya!!! xsuka xsuka xsuka!!!


Tuesday, January 5, 2010

~berat makin b'tambah~

ish..mcm xp'caya je.. mkn nasi 1x sehari pun, berat badan makin naik jgk. nak buat mcm mna nih? dulu pling berat pun 52kg je.. skrg...hiiish malu nak bagitau. camne nak peknen lg nih?hehe tringin plk tengok kwn2 yg baru dpt baby dan yg bakal jadi ibu. tp aku dah b'tekad, camne pun nak trunkan berat badan dulu. pastu baru fikir adik utk @uni hehe

*****b'cita2 nak punyai 3org ank dlm usia 30thn..hehe insyaAllah

My Birthday Giveaway



senyum lebar with my 1st pouch sling! XD

(dlm changing room pon sempat posing..aduhai..)
klik sini untuk demo cara penggunaan pouch sling - Tummy to tummy, Hip carry & back carry :)
Memandangkan today is my birthday, lydia dgn berbesar hati nak giveawaykan sesuatu untuk pengunjung DELIAGARDEN...
HADIAH PERTAMA adalah..............

sebuah POUCH SLING exclusive made by DELIAGARDEN!!

HADIAH KEDUA....


Cutie Green Totebag/nursing bag
Cara-cara nak menang giveaway ini adalah :
Bagi sesiapa yang ada blog (bloggers):
1. Jadi follower DELIAGARDEN
2. Link kan blog ini di blog list anda
3. buat entry tentang giveaway ini
4. tinggalkan comment di sini beserta link anda
Bagi sesiapa yang tiada blog :
1. Jadi follower DELIAGARDEN
2. Emailkan ttg giveaway ini kpd 5 orang dan di CC kpd deliaramone@yahoo.com
@
postkan entry ini ke facebook@website anda
3. tinggalkan comment di sini beserta email@link web@add facebook anda
Giveaway bermula pada hari ini 3 Jan 2010
close date giveaway pada 9 Jan 2010 @ 12:00 malam....
pemenang akan dipilih menggunakan random.org

Monday, January 4, 2010

~ayam bakar lada hitam bermayonis~


lauk utk en.Apidz ngn adik ipar mlm ni.. simple tp best. ambik resipi ni drpd kak ummi.. kawan2 nak resipi klik sini ye.. patut cuba.
*****entri paling simple hehe

Sunday, January 3, 2010

~hari pertama p'sekolahan~

oooh Tuhan aje yg tahu..penat sungguh arini. penat badan xpe lg, tp klu dah penat akal dan fikiran, mmg susah.. bkn pe, duk memikir byk sgt nak kena buat dan setelkan t'utama dlm minggu p'tama p'sekolahan ni.. maklumkah time ni lah sibuk nak m'persiap bku rekod mengajar,carik sukatan lah, itu lah, inilah.. tambah2 mcm skolah aku ni..ada 2 sukatan utama.. lg banyak. pastu jadi guru tingkatan plk.. kena isi itu lah, urus ini lah.. mcm2 lg.. pastu dpt subjek yg xpenah2 diajar sbelum nih. jd, kena lbh byk studi dr budak.. klu x,mcm xpuas je mengajar tnp p'sediaan yg betul2 rapi. pastu semangat nak masuk kelas pun xde klu aku stakat tahu gitu2 je ttg benda yg nak diajar.. kang klu bdk2 tnya, nak jawab ape plk..
arini pun kul4.30 baru balik.. ambik auni then singgah edai buku jap.. kul6 baru sampai. oleh kerana mkn mlm kami slalunya sblm jam7 ptg, xsempatlah aku masak.. plk 2 ikan,ayam sume keras m'beku lg dlm peti ais.. maaf ye abg, arini kita mkn mlm ngn nasi ayam cap kedai je lah. esok insyaAllah atie masak ye..

Saturday, January 2, 2010

~batuk2,idung b'air~

kesian @uni..dh 2 hari batuk2 + selsema sikit
badan pun kdg2 ok, kdg2 panas suam2 je
rsanya kes cuaca yg panas terik kebelakangan nih
pastu ada bwak dia kuar jln2 plk
cmne pun, @uni mcm biasa lah..tetap lasak + buas
xreti duk diam.. ada2 je nak dipanjat
dah 1thn pun ,@uni masih blm leh jln sndiri
gigi ada 6btg.. 4 kt atas,2 bwh
mulut mak aiiii mcm mak nenek je
pot pet pot pet xhenti2 kcuali tido hehe
sape yg tengok+dengar mesti geli hati
esok @uni kembali akn ditinggalkan
kt umah pengasuh sbb ibu dh start keje balik
harap @uni ok, xmeragam




aksi tido org demam.. awal je tido, tengah2 mlm bangun main lg..



batuk2 pun rajin baca buku jgk

Friday, January 1, 2010

Cutest Baby of the Planet 2009

Nominate your baby NOW!!
Just follow the steps below and you could grab one of the wonderful prizes.
Get the best photo of your baby – ONE picture only!
Insert the photo on TOP of your entry. Mention his/her name and date of birth.
Write about this contest with title Cutest Baby of the Planet 2009
Include a link to this nomination page in your entry
Include a link to MomBloggersPlanet in your entry
Put the Cutest Baby of the Planet 2009 BANNER on your sidebar (where I can clearly see) with LINK to this page
Leave a comment here with link to your blog post (permalink)




name : Nur Auni Humaira'
d.o.b : 18 December 2008
Nomination starts from 22nd December 2009 to 10th January 2010
want to know more about this, please CLICK HERE

~ subjek2 yg menanti ~

mmm..penin jgk kepala bila dapt jadual
rasa nak protes je sbb rsa xmampu
tp terima ajelah
moga2 dpt beri yg terbaik buat semua pelajar2
tarikh islam/sirah - 4A,4D ( 4p )
nahu - 1B,3D ( 4p )
feqah faraid - 5B ( 1p )
insya ' - 1A,3D ( 2p )
quran tajwid - 5A,5C ( 2p )
pend. syariah islam - 4D,5B ( 5p )
bahasa arab - IA,3D ( 3p )
sorf - 1B,3D ( 3p )
nusus - 3D ( 1p )
muthalaah - 1A,3D ( 2p )
 10 subjek = 27period.. + ngn bberapa subjek yg xpenah diajar
mmg mencabar 2010 ni