Pages

Tuesday, November 24, 2009

~terung bakar air asam~


lauk yg sgt simple utk mkn tengahari semalam..terung bakar ngn special air asam.sbnarnya mngenali dan b'jinak2 mkn terung bkar ni melalui kak Za ( hosmate kt Srawak )..biasanya,klu wat ulam saya mkn yg celur je sblm tuh..rupanya,bkar laaagi sedap sbb xb'air..

pg smlam,balik dr pasar terus sms k.Za tanyakan resipi air asamnya...oooh rindunya ngn ikan terubuk segar bakar.tp sambal or air asam yg d'sedia tokey trubuk bkar sgt xmenambat hati,lidah dan tekak kami..jd air asam k.Za lah yg m'ghairahkan kami menyantap terubuk bakar..slurrrp ;)smalam terung bakar lah jd pelepas rindu hehe

dgn penuh semangat lah ku m'bakar 2bji terung diatas dapur gas hehe 2bji ckupla utk saya ngn en.Apih mkn....dan siram air asam ats terung bakar yg dh dipotong sblm dihidang ngn cencaru sumbat dan tempe masak itam.balik2 je e.Apih,terus bukak tdung saji ngn sdikit t'kejutnya "...terung???abg xmkn terung.."..haha "yke??rsa cam penah tgk abg mkn.."jwpan yg slamba ngn sedikit rasa kasihan.."ish..mna ada..xpenah sentuh pun..alah xpelah,ati mkn la..." hehe isteri yg t'sgtlah prihatin rupanya...

nmpak gayanya t'paksa jd lauk mkn mlm ku jgk lah..1/2 utk lunch,1/2 lg utk diner..dan thanks k.Za 4 this sambal air asam recipe yg sungguh sedap nih..en.Apih pun puji,sgt sesuai cecah ngn ikan bakar..

bhn2 :
4biji cili merah besar
2btg serai
sedikit lengkuas
sedikit belacan
cili padi ( klu nak lg pedas )
asam jawa
garam & gula scukup rasa
daun limau purut
****blend sume bhn kcuali daun limau purut.klu suka leh tmbah buah tomato.dh siap blend,gaulkan ngn daun limau purut yg dihiris halus..klu nak rasa yg lagi mengancam,leh perah limau kasturi dlm sambal air asam ni..

2 comments:

Anonymous said...

Exakt richtig

Anonymous said...

I read this forum since 2 weeks and now i have decided to register to share with you my ideas. [url=http://inglourious-seo.com]:)[/url]