Pages

Sunday, October 11, 2009

jamuan makan (part 1)


lma dh duk mrancang nak buat jamuan mkan2 ni..bkn utk sapa2 pun..( utk kwn2 ku yg duk poli pauh)...

cari2 tarikh & pkat ngn suami stuju le plih ari sabtu 10.10.09( stlh diteliti jadual skolah,jadual suami..2la ari yg kami free )..

so,mula la duk feninkan kepala pikir2 nak masak pe utk jamuan 2 nanti..
berderet2 menu beratur masuk dlm kepala...


>>>>>>>>>>>>>>nk stop le kejap,sambung nati..sakit kepala xckup tido nih

sambung lg...(boring sgt2 coz xde kelas..)

khamis (081009) :
msa kt skolah dh fkir nk msak nasi daging utk jamuan..
sbg menu tmbahan,aku order laksam ngn student f6(famili dia yg buat..tp dia xcnfirm lg ngn mak dia,tp aku yakin yg dia akn trima order 2..soh bdk 2 cnfirm balik ari jumaat) & akn msak menu2 ringan yg lain.

hubby posa arini..kebetulan gaji pun masuk,so dia ajk b'buka kt luar..
hehe sronoknya..xyah fkir nk masak pe..
lps maghrib ( hubby b'bka ngn kropok lekor je dlu td ), kami pun b'gerak ke arah alor star..
hahah xtau nk gi mkn kt mna,singgah je kt mama restaurant
& mkn2 minum2..(mm bleh tahan jgk chic chop kt sni,hubby order double..haha lapar ktanya,nasi goreng paprik..chic chop pun dia sapu jgk)

otw balik,singgah giant jap..kononya nak bli brang utk msak,walhal blm list betul2 brg pe yg patut dibeli..jd,terjadilah shoping yg xdirancang & m'buang msa ( byk abiskan msa duk survey car seat utk auni plk )..lucunya,utk brg jamuan just kentang,garam,carrot,keju mozzarella....

jumaat (091009) :
kononnya pg2 nak kuar pi pasar..tp terlewat sampai dekat kul10 baru nk kuar..
kesnya??ada salah fhm &  merajuk ngn hubby..huhhh

kt pasar : beli daging,bawang ( merah,putih,besar ),serai,timun..
xbyk pun..(ayam & santan nak beli pg esok je,fikir xmuat nk sumbat peti nanti )
pastu ajak hubby pi ANEKA plk...
tarik troli,sumbat2 barang ( xtau tarik barang pe..sbb ni pun shoping yg xdirancang jgk ),
rsa dh cam lewat nk msak tghari,singgah mkn kt kedai (hati ni duk risau fkir kt sayur2 & daging dlm keta tuh,dah lma sgt kt dlm tuh)

sampai umah,cek2 brg..barulah tgn ni rajin nk mengelist..
so,listkan ler brg2 pe lg yg patut di beli..
tetiba je dpt call dr tukang laksam 2..
haha frustnya coz tempahan aku xditerima,xsempat ktanya..
huh nk tmbah pe lg ni utk jamuan esok??bincang2..stuju nk buat bihun sup

huhu..kul3ptg kuar lg..
kali ni bertandang ke YAWATA plk...
kali ni jd p'beli bijak dahla..cept je coz sume yg nk di beli dh di list td
arap dah xder brg yg tertinggal..kaki dah lenguh ni
(cepat jd lambat!!!hubby melekat lama duk belek sluar slackny)

destinasi terakhir kami...kedai barangan plastik..
(beli sudip,sudu garpu,senduk,polisterin,bekas mcm2..)
adui..lewat petang baru sampai rumah...kemas2 brg & mna yg patut
sblm 2 dh buat p'bhgian tugas dh..dapur aku yg punya,ruang tamu & yg lainnya hubby yg punya
so,dgn penuh dedikasinya kami m'jlnkan tugas masing2..wlupun kul10mlm baru start keje (tunggu auni tido,hubby pi main dlu)

mm dekat kul3 pg jgkla kami tido..
utk mlm ni,sempat buat puding koktel,sedia bhn pegedil ayam & ma yg patut skit2
pinggang & tubuh dh mula lenguh2..mata mengantuk...
(dah mula b'debar nih,sempat ke x nk masak..nasi daging,bihun sup,roti jala..bla2 )

p/s:utk part 2 sambung nanti...

No comments: