Pages

Saturday, October 31, 2009

laksa sarawak




ntah tetiba rsa nak makan laksa sarawak..so,buat la mlm td utk dinner..dah kenyang mkn nasi siang 2...klu xsilap,kali t'akhir msak laksa ni dlm bulan Mac @ April..bawak kt skolah,jamu geng2 cikgu pue..k.pah yg tlong bawak bihun celur & taugeh..kuah dan ulam2 spt telur dadar,isi ayam carik,udang rebus & sambal aku sedia..,1st time diorang rasa,mcm2 komen hehe..ada yg kata,time bau..mcm xder selera,xlalu nk mkn..tp sedap rupanya..ada plk yg kata,bau kuah laksa mcm bau jamu org lepas b'salin & dlm pantang;=p..apa2 je lah yg penting sedap dan ada yg tanya,bila lg nak bawak laksa sarawak??

sbb buat byk mlm td, ( sikit pun mcm byk jgk..dah mkn b'2 je..) jd pagi ni pun mkn laksa sarawak lg utk sarapan hehe..mmg kt sana ni salah satu mkanan spesel utk hidangan waktu pg..laksa ni mmg puas ati buat sendiri..ingat dulu msa kt sana,try mkn kt kedai dan rasanya sungguh sik nyaman ( hehe mksudnya xsedap ) dan b'beza2 rasanya..kcuali yg kak Dyg Zeti buat & yg ada dijual kt bazar ramadhan Gita' ( lupa nma gerai 2..harga pun leh tahan la..tp puas hati)

laksa sarawak ni, klu xder daun ketumbar konfem xsedap..bg aku lah kan??tringat klu kt srawak,ada pokok ketumbar yg kecik & halus ala2 taugeh..yg ada daun ada 2,3 helai daun je,dah dijual..try cari kt sni,tp xjumpa..yg ada,daun ketumbar yg besar & dah lebat mcm daun sup tu..

bila dh mkn laksa ni,ada kwn2 kt sini tanya..cmner nk buat kuah laksa sarawak?boleh tlg ajar??hehe..susah nak ajar nih..sbbnya,aku pakai pes laksa yg dah siap..msa pi amik brg kt kuching lps pantang aritu,aku beli byk2 bawak balik sini..pastu sblm raya aritu,minta kak Za (kwn/hosmate kt SHOAW)..tlong pos kan lg pes laksa 2 utk buat stok..jd,lu tringin nk mkn laksa sarawak,xyah la nakgi sarawak hehe



~sepanjang duk Sarawak, 1x je penah cuba mkn Mi Kolok







Wednesday, October 28, 2009

~*~ enjet enjet semut~*~

got this lagu dr adik ipar yg dtg berkunjung ujung minggu aritu..auni kemain syok klu dengar lagu ni coz suara ala2 kartun chip N dale gitu..t'goyang2 kepala & badan hehe..so,hubby bluetooth ke anset dia utk auni..

enjet..enjet semut
siapa sakit naik atas..4x
you may have burgers...
we have ketupats...
you may have bruce lee
we have hang jebat..
you have palystation
we fly wau bulan
you ride dragon boat Oi Oi
we ride our sampan
HEY

You have your ah lian
we have our Minah
you wear your sari
they wear kebaya
friendly and preety
sexy dasyatnya!
no need for flowers Oi Oi
crazy for vespa!
HEY

enjet..enjet semut

siapa sakit naik atas...4x
Soccer and guitar
it is in our blood..
we sing at void deck..
sorry if too loud..
we don't mean no harm..
we share hap-pi-ness..
do not hesitate Oi Oi
come down and join us!
HEY

Some say we laid back
some don't understand..
listen I explain..
We have MASTERPLAN!
We don't aim this world..
we aim hereafter..
working hard all day Oi Oi
RELAX one corner!
HEY

enjet..enjet semut

siapa sakit naik atas...4x
Humble and modest
we like it simple..
slowly but surely..
no need to struggle..
this short song I sing..
for you to ponder..
if you disagree Oi Oi
see who live longer!
HEY

Coming from kampung
peaceful and stress free..
sopan and adat..
takes prio-ree-tee
gotong and royong
one big family!

peaceful and loving Oi Oi
that's Malay to me 2x
 you may have Britney Oi Oi
We love our Siti
HEY

enjet..enjet semut

siapa sakit naik atas...4x


Back to my roots
"enjet-enjet semut music video"
produced by Evil Bunny
Mr. Dooba on guitar















Tuesday, October 27, 2009

senyuman ceria si comel contest





Buat julung2 kalinya, SMILEYKIDZ ingin menganjurkan


ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL.


Hadiah yang ditawarkan adalah:


Pemenang Utama x 1 org:

Outdoor fotografi selama 1 jam

~unlimited shots~

~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~


******************




Pemenang sampingan x 2 org:

 

Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50





 
So apa tunggu lagi???

Sertai online contest ini sekarang. :)
Online contest ini di buka dari tarikh:
15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.

Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.



Cara2 penyertaan?

Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda

Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini

Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda

Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.


Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.
Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .

AMARAN: no link back will be disqualified

Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.
Tetapi sebelum itu..sila baca syarat2 penyertaan di bawah:



Syarat-syarat Penyertaan dan disclaimer:

Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun.

Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili.

Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili.

Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!!

Entry anda HANYA akan di adili oleh SMILEYKIDZ.

Keputusan peraduan ini adalah MUKTAMAD.

Penyertaan dibuka dari 15th Oct 09-31th Oct 2009, jam 11.59pm.

SMILEYKIDZ akan memula sesi penilaian pada bila2 masa.

SMILEYKIDZ akan meninggalkan komen di dalam entri anda setelah diadili.

Sebarang pertukaran gambar selepas di adili tidak akan di ambil kira





****************************************

Contoh gambar senyuman ceria si comel adalah seperti banner contest ni.

Ceria kan senyuman tu?
SO apa tunggu lagi??

Jangan tunggu lama lama .. nanti lama lama.. langsung terlupa buat entri .....

Kalau ada sebarang pertanyaan, boleh tinggalkan komen di entri ini ataupun emailkan ke smileykidz.photo@gmail.com.



~nur auni humaira' (10bulan seminggu)~












inilah antara senyuman-senyuman puteri saya yang sempat dirakamkan...
Nur Auni Humaira' binti Mohd Farid Hafidz yang kini berusia 10 bulan 1 minggu


seorang yang sangat aktif,ceria & mudah tersenyum..


ini adalah 1st contest yg disertai oleh auni..hehe


so,kpd kawan2 & ibu2 di luar sana,jom kita join senyuman ceria si comel contest ni ramai2



Monday, October 26, 2009

moist choc brownies








sebenarnya dah lma hubby soh buat brownies yg mcm penah buat aritu..fudge brownies..yang ada badam & choc chips..kebetulan bahan2 sume dah ada ( mmg sengaja beli bahan & stok buat kek,muffin byk simpan)..




so mlm td utk xmenghampakan hubby, gagahkan jgk la diri yg keletihan utk mengacau adunan brownies..cuma kali ni try resipi lain plk...moist choc brownies hehe mmg moist betul brownies ni,sesuai lah dgn nmanya..amik resipi ni dr blog Kak Liza..hasilnya sungguh xmenghampakan.. bila dah msak 2,hias ala kdar je..sbb hubby xsbr nk mkn & nk tido,sbb dah lewat mlm pun..bila dia ptong je brownies ni,trus soal..eh,kenapa xde badam & choc chips?..hehe ni try resipi lain la bang...ooo,nape xbuat yg aritu?..nape?yg ni xsedap ke??...sedap..tp yg aritu lg sedap.....ok lah, oklah...tukang komen,nati kita buat lg yg 2 ye..hehe


Bahan A


1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]
 Bahan B [kacau rata]


2 biji telur gred B

1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan]


2 cawan tepung gandum

1 cawan serbuk koko

1 s/k baking powder

1 s/k soda bikarbonat


Cara


1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.

2. Kacau bahan A supaya sebati.

3. Masukkan bahan B.acau rata.

4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.

5. Bakar selama 45 - 50 minit













Saturday, October 24, 2009

home made pizza

jumaat 23/10/09 :

aktiviti masak memasak masih diteruskan sampai ke malam..
kali ni nak try wat pizza sendiri pulak..slesai je tngok citer Nur Kasih baru masuk dapur,,so sambil bakar ayam utk dinner suami ngn adik ipar yg telah keluar pi main badminton setelah tewas siang ari td, aku buatkan dulu sos utk pizza hehe kali ni suma nak try wat sendiri setelah intai2 resipi sos dlm internet..walaupun kekurangan bahan spt yg disyorkan dlm resipi tu, ku try buat ikut rasa sndiri je.mujurlah buah tomato 2minggu lalu masih segar & elok..tumis & campak2 bahan,biarkan je mendidih sampai pekat..

sambil tunggu sos pizza 2 sejuk..jom main tepung..hehehe bab ni mlas skit..nak menguli doh pizza sampai lembut boleh lenguh satu badan..buat doh pizza ni dapat idea dr intaian ke blog2 memasak jgk..tp aku buat main campak je,xikut sukatan & ada bhn yg aku xbubuh...yg susah2 2 kita senang2kan lah..nati ilang pulak mood nak memasak..so,main agak2 jela...

dah siap menguli & terhasilnya doh pizza yg dah ok,xmelekat kt tgn,tinggalkan je dulu doh 2 sampai dia naik 2x ganda..sedia bhn2 utk ditabur kt atas pizza 2...

...............terhasil lah sebiji pizza ( seafood pizza ) yg sungguh menyelerakan.setaraf ngn pizza2 kt pizza hut tuh yg mahal..hehe wat sendiri lg ekonomi,save budget & puas ati..sbb ikut ska nak letak apa & byk mna bhn2 yg kita suka kt atas 2..




hehe setelah ditimbun dengan capsicum & cheese,dah xkelihatan lg tuna,jejari ketam,sosej & udang

hehe so,time mkn 2..mula lah aku menguis2 sosej  ke tepi..huhu dulu peberet,tp loni tekak aku xleh nak telan sosej ni ekoran isu mkanan halal pd thn2 sudah 2...

sabtu 24/10/09 :
sebelum  pi ke kursus LDP (latihan dalam perkhidmatan) pg ni,sempat lg canai doh pizza yg lebih malam td utk wat mini pizza..dapat 3biji..hehe so,sebiji khas utk aku  mkn dihias tanpa hirisan sosej.yg dua keping lg,utk suami & adik ipar wat sarapan...

mini cup cake & nasi dagang

pabila tiba ujung minggu...........


Khamis mlm Jumaat bermula lah segala2nya..hehe aktiviti masak memasak..


dan terhasillah mkanan2 ini...



yg saiz ni elok2 je dapat 10 biji...hias ala kadar



kek kecik comel ni khas buat si comel auni anak ibu..tp ayah auni yg xsbr habiskan ketika masih panas..dr 16biji hanya 6bji je yg sempat ibu hiaskan


nasi dagang,gulai ikan tongkol & acar timun
percubaan ke-2 m'buat nasi dagang..alhamdullah ada perubahan hehe..tp masih xberpuas hati..pakai santan segera xkan sma ngn yg asli punya...








dah lma merancang nak masak ni,kbetulan adik suami nak datang & subuh2 Jumaat 2 dia tiba dr Temerloh..
jd,pd pagi Jumaat yg mulia..bersarapan lah kami ngn cup cake & nasi dagang..


santapan suami & kimi sebelum pi lawan bdminton..
tp takziah ye,awl2 lg dah kalah..hehe cuba lain kali ye

Thursday, October 22, 2009

perkhabaran dari seberang


khabar dr seberang...
seberang 2 di mna?bkn dr indon..tp masih dlm negara tercinta..1Malaysia
cerita duka yg meruntun jiwa...kisah anak2 & orang dewasa..

kisahnya..balik je skolah td,terus ku m'online kan laptop..beberapa minit berada di alam maya..seorang shabat yg juga ku anggap kakak terus menyapa..namun sapaan itu ku biarkan dulu kerana sedar yg diri masih belum b'solat zohor...

cerita tentang sahabat ini..bertemu dengannya ketika aku mula2 m'jijakkan kaki di bumi SHOAW..skolah p'tama yg aku dipostingkan dulu..perkenalan kami walaupun singkat ( 2thn lebih..rsa xlma )namun ikatan ukhwah masih lg terjalin walaupun dia nun masih di seberang..

selesai shj solat..ku jwb sapaan ny dr alam maya-ym...mula b'tanya & menguji ingatan ku thdp mereka2 yg pernah aku kenali,dekati ketika di sana..kotak ingatan ku mula kembali terbang ke tempat lama..masih kuat rupanya ingatanku terhadap mereka,,mana tidaknya...setiap minggu (5 hari smggu)pasti bersama..b'tanya khabar,menyapa mesra,menegur salah  silap & yg paling penting sudah tentu m'jalankan tugas yg amat berat thdp mereka sbg pendidik..

mula2 sorang,kmdian dua..tiga..empat..lima...ramainya??kenapa jadi begitu??rupanya sgt tulus & mulus,lembut tutur kata,penuh sopan b'tingkah laku..tgn semakin rancak b'ym dgn shabat td..kesedihan jua mula b'tandang..rasa sebak & hampir menitiskan air mata m'dengar cerita2 ttg mereka2 yg bakal m'jadi tonggak agama pd msa yg mendatang...

sungguh berat apa yg mereka lakukan..merosak diri...& yg paling aku takuti..kalau2 mereka turut melemparkan jauh agama dlm kehidupan..dr solat yg tidak cukup,langsung mereka tinggalkan terus..lidah yg t'agak2 mengalunkan kalimah Allah,terus kelu terkunci..

~buat sahabat yg masih di sana,aku begitu menyanjung usaha2 yg dilakukan utk menyelamatkan anak bangsa seagama,walaupun ada mereka2 yg mengaku Islam..tp hanya suka melihat & memandang sepi masalah2 yg dilalui anak2 seagama..malah yg menyedihkan,tidak menyokong @ m'bantu tp seolah tdk senang dgn usaha2 da'ei..

~aku juga mendoakan agar mereka2 itu (anak2,remaja,murid,pelajar)akan cepat tersedar dgn apa yg mereka lakukan..kembali ke pangkal jalan agar tidak jauh menyimpang..

~kepada diriku sendiri &  mereka yg b'gelar pendidik terutama guru agama,agar tidak mudah patah semangat m'jalankan tggungjawab & amanah Allah..supaya tidak jemu menghulur tangan,memaut kembali hati2 mereka iaitu anak didik....

Wednesday, October 21, 2009

.......boleh kaki.....

auni just turned 10 months old...
*
*
*
*
lg 2 bulan nak cukup 1 tahun
***
**
*
bila nak boleh kaki???(xder kaki ke sblm nih??)
**
*
ibu xsabar nak tunggu auni boleh jalan lah..




nanti leh pakai kasut & gi jalan2 ye hehe



Tuesday, October 20, 2009

auni nak dpt adik???

haha..sungguh t'tanya2..ada pape kot..ada isi kot..auni nk dpat adik kot(sngguh byk p'soalan,tp bkn dr aku..)alkisahnya..kelmarin..dr awl nak trun ke skolah,tekak dah rsa loya & perut m'cucuk2..

sampai je kt skolah terus b'kejar ke blik air memuntahkan apa yg nak kluar...kuar air je lah sbb perut xdiisi lg..bila rsa lpr sgt,baru pi isi minyak kat kantin..sblm pi skolah dah b'tekad,xmau mkn nasi..minum2 je (nk diet la konon)tp dah xt'daya,amik jgk la nasi sparuh senduk,sayur,telur..
paksa2 mkn jgk walau trasa tekak n perut menolak2xmau terima...


...mmmm akhirnya perut kembali kosong..sbb 1x lg suma yg ada dlm perut ditolak kluar..huh kwn2 ape lg,tngok aku yg lesu,muntah2..mula m'buat andaian sndiri..hehe

so,dah xlarat sgt..minta ijin pngetua utk balik..auni ku tinggalkan dulu kt rumah pengasuh..kul4.30ptg baru pi klinik stelah puas t'baring kt katil..doktor kata mgkin jangkitan kuman kt usus..haha kan dah kta,bkn ada pape pun..heheh

Friday, October 16, 2009

>>kek coklat kukus<<

entri yg t'lewat :




ambik resipi ni dr fotopages kak amy mustafa..sja nk cuba cara yg b'beza plk buat kek coklat kukus ni..sbelum ni,pkul telur & gula mcm adun kek2 biasa,cuma kali ni kcau dulu sbgn bhn2 kt atas dapur..

mlm slasa aritu,sempat kukus 2biji kek coklat ni utk d'bawa ke jamuan raya kt skolah






Bahan:



1 cawan cocoa powder

3/4 cawan gula pasir ( ikut rasa )

1 cawan susu cair

1 cawan minyak masak (nak lebih sedap guna butter cair)

½ cawan susu pekat manis

2 cawan tepung gandum

1 tsp baking powder

1 tsp soda bicarbonate

3 biji telur


Cara:



Campur koko, gula, susu cair, susu pekat manis dan minyak ke dalam periuk.

Masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut.

Tutup api, biarkan adunan suam.

Tepung, soda bikarbonat dan baking powder diayak bersama.

Telur dipukul hingga kembang, kemudian dicampur dengan campuran koko tadi. Gaul rata dan masukkan tepung.

Gaul sebati kemudian tuang dalam acuan. Jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik (tuang dalam ½ acuan je).

Tutup dengan aluminium foil agar tak masuk wap.

Kukus selama 1 ½ jam baru keluarkan. (kukus sampai masak)

hehe saya xtutup ngn aluminium foil pun;)

Thursday, October 15, 2009

american choc cake

>>american choc cake<<

got this nice recipe from dapurcomelku..

alkisahnya...bila dah masuk oven utk bakar beberapa minit,baru tringat rupanya ada 1 bhn lg lupa nak masuk iaitu susu cair..dengan penuh nekadnya,ku adun balik ngn susu cair 2 walaupun kt bawahnya dh hampir b'kerak..alhamdulillah masih menjadi kek ni..



rsanya macam kek coklat biasa yg dibuat,cuma ada sdikit rasa coffee coz letak sdikit serbuk nescafe..

 

dah kena potong wlaupun topping 2 masih cair sbb xsabar nak rsa resipi baru ni...yum yum yum!! boleh tahan rasanya & sangat berpuas hati...yummy!!





haha..sebelum tido kek dah tinggal sparuh!!






BAHAN


2 cups flour*

2 cups granulated sugar-guna caster sugar

3/4 cups cocoa*

2 tsp baking powder

2 tsp baking soda*

2 eggs

1 cup of milk (fresh) (saya guna susu cair)

1 cup of corn oil

1 tsp vanilla essence

1/2 tsp salt*

1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water


Cara;


1.Ayak bahan * sekaligus

2.Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air

3.Masukkan bahan yg diayak,air dan susu.kacau kejap dgn senduk kayu.

4.Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min bergantung pd oven masing2...

utk topping,aku gunakan cooking choc je..



haha senang je kan??yg penting sooodaaaaaaaap



Wednesday, October 14, 2009

bakar & kukus

bakar kukus..bakar kukus..& makan hehe dah jd peberet ler pulak..

so mlm td dgn jayanya telah berjaya mengukus dua biji kek coklat & m'baking sebiji kek coklat jgk..

sedang memandikan 3biji kek dengan coklat,tetiba mendapat khabar dr ipoh (rupanya cik puan zatul tengah duk bakar fudge brownies,tp diubah nma kpd midnight brownies sbb buat time mlm sdh m'buta hehe)


heheh sapa nk mkn 3 biji kek tuh?yg kukus 2 aku nak bwak ke skolah (ada jamuan raya..syawal xabis lg,so kita raaaaaaaaya lg hehe )..yg bkar 2,utk santapan auni & ayahnya..( try resipi baru..sedap jgk,nati nak syor kt zatu soh cuba)





2jenis kek yg berbeza (tp masih dlm kategori spupu spapatnya)rsanya pun xjauh beza.cuma tekstur keknya sdikit b'beza..that's why toppingnya pun sma jgk..++tukang buat mlas nk m'hias hehe yg dah luak byk tuh nmanya american choc cake..

 
oklah..nanti resipi kek2 tuh msuk entri lain ye..





Tuesday, October 13, 2009

jamuan makan part 2

sabtu(101009) :

huh..aktiviti di dapur b'mula seawal jam 6.00pg
(huarrgh..ngantuknya...tp t'paksa,nati tkut xsempat masak)

ape benda yg aku buat dulu eh kt dapur??ingat2 lupa dah ni

..oh,adun tepung utk wat roti jala..1kg gandum tuh..(selamat m'jala utk diri sendiri hehe)pahtu siang sayur utk masak dalca plk..jenguk 2 kacang dal,huh mjur dah rendam mlm td...
pahtu kejut hubby(bangun smayang!!!nanti nkgi kejar ayam plk..;)..)

sambil2 tunggu hubby balik psar,goreng pegedel ayam & m'jala di daratan..tengah2 syok m'jala,auni plk bangun..nangis2 & mengamuk,minta dilayan..mjur hubby dh balik..

auni mengamuk xlama..mungkin dia fhm ayah ibu dia sibuk nk msak,dia tiduk balik selena2nya..huh mjur2..dptla kami teruskan tugas2 yg agak m'cabar ni (..kejar msa..risau & kecut perut tkut xdan msak)abg!!tlong jap..abg!!!tlong jap..abg!!!tlong jap..ayt ni lah yg slalu duk kdengaran kt dapur..

dah hampir kul10 pg,pegedil dh siap greng..daging kt atas dapur dh m'gelegak elok,adunan roti jala masih xluak2..ayam 4 ekor duk terikat kemas lg dlm plastik..(huuuh cemas gini)..hubby tawar diri nk menjala stelah tugas2 dia dh setel...dlm kterpaksaan (..tkut roti jala dia xcun mcm aku punya ),bagi jgk la dia buat..

slesai perap ayam, (..ayam goreng berempah )..tolak tepi..(dlm hati,ayam ni nk goreng stelah sume benda lain siap..)rsa dh kelam kabut nih..dahla perut xisi pe lg..xlalu nk telan mknan le plk..pe pun,kuah roti jala & dalca serta sup xmsak lg..haru2..

hubby dah serender..xmau menjala lg..xreti & xcomel roti jala tuh,so stop kat situ je dulu menjala..xper2..keje lain byk lg duk tunggu..smentara aku masak dalca & kuah roti jala,hubby tlong potong 2kg daging yg dah empuk tu..( utk mkn ngn bihun sup & msak nasi daging)..

hati jd mkin b'debar..dup dap..dup dap je..ape xnya,dh kul12 tp nasi aku xmsak lg..dapur??sakit mata memandang..b'sepahnya..tangan duk sambung menjala lg...sup baru nk diperisakan..bihun xcelur lg..( sambal kicap dah buat rupanya mlm td )..

alhamdulillah..sbelum kul2, nasi daging ku dah masakk (mjur ada 2 periuk nasi letrik,adiah masa kawin dulu..so,dua2 skali guna utk tanak nasi )..smentara 2 jgk,hubby tlong hidang skit2 mna yg dah setel..










antara menu jamuan : nasi daging,bihun sup,roti jala,puding koktel,kropok lekor...

huh..sume dah setel ( ayam je lum greng lg..)kita maaaaaandi dulu...duk tengah bersiap2..auni t'jaga..(..caayang ank ibu,pandai set masa tido ye!!hehe)


akhirnya..ketika ayam goreng berempah ku masih kt dlm kuali..1st gerombolan tetamu pun tiba (..mcm ler ramai sgt)..cik asnida, puan ainul & suami..



nida, ainul & suami



kak ta & sidah



kak dina & kids


~ frust sbb lupa nak snap gambar tengah kalut...

~ thanks pd yg sudi hadir :
++cik asnida
++ainul & suami
++sidah sefamili
++kak ta sefamili
++mat bob sefamili
++kak sham & anak2 (pengasuh auni..terharu ank2 dia tlong cuci pinggan)
++en.ayub sefamili
++usop
++ajk kamsis


>>trima kasih xterhingga buat abg yg byk  mnolong ye
>>juga buat auni,coz tidur ngn nyenyak








Monday, October 12, 2009

>>choc chips muffin<<


1st time try wat muffin..spatutnya buat mlm td,tp dh jari sakit tersepit pintu kreta..

so ptg td sambung aktiviti yg t'tangguh 2...

xsusah buat muffin ni,coz aku beli yg ready made muffin pnya mix  hehe

campur je telur,air & minyak..

kacau2..bakar...



sdg dibakar



dh hampir masak..sooo happy;)



dpt 10 biji muffin

500gm muffin mix 2,dpt 10biji je..

tp ok la..saiz paper cup 2 besar & aku yg xnak meletihkan diri bakar 2,3x

so,sudukan adunan penuh2 dlm cup 2..

mjurlah xmlimpah keluar




hantar 4biji utk anak jiran


xlupa hantar utk anak2 kak ain sebelah rumah..

moga2 alia,anis,aishah & arina suka muffin tuh



auni punya!!!




org pertama yg mrasa muffin ni..sbb auni xposa hehe


cadangnya nk deko dulu muffin 2..

tp time masak 2,org dah nak azan...so xsempat nk deko2

kami ngapp utk berbuka..;)


walaupun muffin ni menjadi,tp hati tetap xpuas

sbb guna mix yg ready made punya...
nanti klu free,nk try cari resipi & adun sndiri..hehe

Sunday, October 11, 2009

jamuan makan (part 1)


lma dh duk mrancang nak buat jamuan mkan2 ni..bkn utk sapa2 pun..( utk kwn2 ku yg duk poli pauh)...

cari2 tarikh & pkat ngn suami stuju le plih ari sabtu 10.10.09( stlh diteliti jadual skolah,jadual suami..2la ari yg kami free )..

so,mula la duk feninkan kepala pikir2 nak masak pe utk jamuan 2 nanti..
berderet2 menu beratur masuk dlm kepala...


>>>>>>>>>>>>>>nk stop le kejap,sambung nati..sakit kepala xckup tido nih

sambung lg...(boring sgt2 coz xde kelas..)

khamis (081009) :
msa kt skolah dh fkir nk msak nasi daging utk jamuan..
sbg menu tmbahan,aku order laksam ngn student f6(famili dia yg buat..tp dia xcnfirm lg ngn mak dia,tp aku yakin yg dia akn trima order 2..soh bdk 2 cnfirm balik ari jumaat) & akn msak menu2 ringan yg lain.

hubby posa arini..kebetulan gaji pun masuk,so dia ajk b'buka kt luar..
hehe sronoknya..xyah fkir nk masak pe..
lps maghrib ( hubby b'bka ngn kropok lekor je dlu td ), kami pun b'gerak ke arah alor star..
hahah xtau nk gi mkn kt mna,singgah je kt mama restaurant
& mkn2 minum2..(mm bleh tahan jgk chic chop kt sni,hubby order double..haha lapar ktanya,nasi goreng paprik..chic chop pun dia sapu jgk)

otw balik,singgah giant jap..kononya nak bli brang utk msak,walhal blm list betul2 brg pe yg patut dibeli..jd,terjadilah shoping yg xdirancang & m'buang msa ( byk abiskan msa duk survey car seat utk auni plk )..lucunya,utk brg jamuan just kentang,garam,carrot,keju mozzarella....

jumaat (091009) :
kononnya pg2 nak kuar pi pasar..tp terlewat sampai dekat kul10 baru nk kuar..
kesnya??ada salah fhm &  merajuk ngn hubby..huhhh

kt pasar : beli daging,bawang ( merah,putih,besar ),serai,timun..
xbyk pun..(ayam & santan nak beli pg esok je,fikir xmuat nk sumbat peti nanti )
pastu ajak hubby pi ANEKA plk...
tarik troli,sumbat2 barang ( xtau tarik barang pe..sbb ni pun shoping yg xdirancang jgk ),
rsa dh cam lewat nk msak tghari,singgah mkn kt kedai (hati ni duk risau fkir kt sayur2 & daging dlm keta tuh,dah lma sgt kt dlm tuh)

sampai umah,cek2 brg..barulah tgn ni rajin nk mengelist..
so,listkan ler brg2 pe lg yg patut di beli..
tetiba je dpt call dr tukang laksam 2..
haha frustnya coz tempahan aku xditerima,xsempat ktanya..
huh nk tmbah pe lg ni utk jamuan esok??bincang2..stuju nk buat bihun sup

huhu..kul3ptg kuar lg..
kali ni bertandang ke YAWATA plk...
kali ni jd p'beli bijak dahla..cept je coz sume yg nk di beli dh di list td
arap dah xder brg yg tertinggal..kaki dah lenguh ni
(cepat jd lambat!!!hubby melekat lama duk belek sluar slackny)

destinasi terakhir kami...kedai barangan plastik..
(beli sudip,sudu garpu,senduk,polisterin,bekas mcm2..)
adui..lewat petang baru sampai rumah...kemas2 brg & mna yg patut
sblm 2 dh buat p'bhgian tugas dh..dapur aku yg punya,ruang tamu & yg lainnya hubby yg punya
so,dgn penuh dedikasinya kami m'jlnkan tugas masing2..wlupun kul10mlm baru start keje (tunggu auni tido,hubby pi main dlu)

mm dekat kul3 pg jgkla kami tido..
utk mlm ni,sempat buat puding koktel,sedia bhn pegedil ayam & ma yg patut skit2
pinggang & tubuh dh mula lenguh2..mata mengantuk...
(dah mula b'debar nih,sempat ke x nk masak..nasi daging,bihun sup,roti jala..bla2 )

p/s:utk part 2 sambung nanti...