Pages

Monday, September 28, 2009

1st day pose slps RAMADHAN

pakat2 posa ngn suamiku..syok jgk sbb xlah trasa penat,lapar mana pun..yelah sbb baru je lps posa sbln bln Ramadhan (..hehe posa penuh ke??..)punyalah smgt posa arini,so dr kat skolah lg duk fikir2 nak masak juadah pe utk berbuka...fikir & fikir & fikir...akhirnya aku buat keputusan utk msak spagetti je..

so,on the way balik dr skolah..mintak la suami ku singgah kt s/market jap utk beli bahan2..sampai umah xsabar2 nk masuk dapur..tp si kecik pulak yg xmau tido (..walhal mata dh layu..)..jd kena layan dia dulu la..



kepala dh nak jatuh..





main2 pulok..





haha..dapur time!!





akhirnya..selepas b'hempas pulas di dapur...inilah hasilnya...




spagetti bolognese ngn bebola ayam


ni 2nd time masak spageti bolognese ni...bese2 aku lebih suka msak spageti tomyam (..buat kuah pekat ala2 bolognese jgk..)mm tringat 1st time buat spageti bolognese time bln posa thn 2007..kat srawak lg waktu 2..punyalah tringin nk makan,smpai 1/2kg spageti aku rebus ngn kuah yg begitu banyak..haha mnala aku ngn kak za (..housemate..)larat nk abiskan..last skali k.za sekat bdk2 laki yg baru balik trawih..(..kn duk kuaters,plk 2 tepi & blkg umah tempah aku duduk 2 jadi laluan bdk laki pegi balik ke asrama diorang..)..huhu bkn main lagi bdk laki...sampai kan thn lepas pun duk sebut2 nk mkn spageti yg ustazah buat..he..tinggal kenangan ;(






sardin pizza with crab sticks



haha mini pizza yg xmenjadi nampaknya...nk cepat punya pasal...nak uli doh pizza mlas plk,so guna roti burger gardenia je..huhu pkai cheese wedges (cari yg mozarela tuh,tp xdok.. hentam sjalah..),xmau m'cair nmpakny..xelok je nmpak,tp best hehe..(..mcm muffin zatu..nmpak senget je..tp cnfirm sodap..jgn marah ye pn.zatu hehe )



selain 2, masak jugakla nasi ngn lauk yg simple2...bkn pe..ada perut org 2 nk kena jgk diisi dgn nasi..klu x..masuk angin le jawabnya..hehe







Sunday, September 27, 2009

.........juaDAh RayA......

akhirnya baru b'pluang utk m'jengah ke blog ku yg ala kadar ini...


   hah??teman2 masak juadah pe ye utk raya hari 2??

aku plk hanya sempat masak 3 menu ini shj..
( gambar xdan nk amik..ni gmbar curik je )





roti jala & kari ayam

menu raya ke2 ..huh....penat m'jala..sampai 3jam duk m'jala je.lenguh kaki tangan ...mna taknya..1kg gandum..jd makin lambat coz aku guna kuali biasa je dsbbkan kuali burger dh b'karat ..so jalanya pun kurang comella..xpolah..yg penting sodap..






rendang ayam

menu ni aku masak masa raya ke4..atas permintaan kakak yg ke2..
nak makan ngn pulut kuning..malam 2 ada buat solat hajat,jd nak diagih2kan utk org yg smayang 2la..xbanyak pun..3ekor ayam je...hehe ada gakla kwn baik sbelah rumahku yg puji..katanya sodap...hehe



ini plk...hidangan yg wajib ada stiap kali raya..dr aku kecik2 lg la..






tapai pulut daun getah

klu nk tau..sblm aku keje ( zmn blaja2 dulu )..aku lah tukang bungkus tapai pulut ni..cute miut je klu aku yg bungkus..mak sndiri ku larang dia bungkus,bkn pe..xcomel & besar2 coz dia nk cepat abiskan bungkus pulut 2..hehe klu bleh 1 senduk dia nk isi pulut dlm daun getah 2..haha
dah lama xm'bungus tapai ni,akhirnya 2 hari sblm raya aritu sempat jgkla aku m'hulur bantuan...







ketupat palas...

ni ma aku la tukang kukus pulut,perah santan...balut sekali..hehe tp ayah yg paling elok cara bungkus ketupat ni..aku plk sampai arini xreti,,bkn xpenah cuba..2lah..tangan x b'seni org kata haha








lemang..

lama mna dh ye xbakar lemang..huh paling xsuka,keje aku kena isi beras pulut dlm buluh & tuang santan..tolong bakar skali skala...huh..hanngattt..mm dah 2thn lot xbkr lemang ni...




mm...crita pasal juadah raya ni..tringat zaman dolu2..time bujang2..hehe












Sunday, September 20, 2009

sAlam AIdiL fITri

syahdunya apabila Ramadhan menginjak pergi....


terasa serba kekurangan kali ini dlm menyempurnakanny..


menggamit Syawal hari bahagia....


selamat hari raya aidilfitri













Wednesday, September 16, 2009

..DaPUrkU bAnjIR!!!!!!!!!!!

alkisahnya....


( 150909)

balik dr skolah,ku mengharapkan bkalan air dh ada....dgn penuh smangat ku terkam le paip kt sinki dapur..
mm..hampa....merungut kt suami,so tanya jiran sbelah..ktanya mungkin mlm ni baru ada..kami pakat duk geram sbb pihak polimas xbagi ape2 notis pun..ada gangguan bekalan coz ada keje2 penyelenggaraan ape ntah...



mata rsa sakit tengok pinggan mangkuk kt sinki,baju yg smakin menimbun...agenda ku utk wat kuih pun tergendala dsbbkan ketiadaan air ni...
mjur petang ni xperlu msak sbb ada majlis b'buka puasa kt skolah...dalam hati [ arap2 balik skolah mlm ni,ada lah air....]lalalaaaaaaaaa..xsabar nk balik dr skolah ni...air dh ada kot...hehe..sampai je rumah,ku terkam lg sinki dapur,pusing kpala paip 2...aaarrrrgh tidakkkk!!!!!!!!!!!xdok jgk...sgt2 frust:(



...dlm kul9 mlm..kami b'3 tertido setelah sengit berperang ngn si kecil yg buas 2...kul10 lbih2 skit,aku t'sdar...malasnya nk bangun..ku pasang tlinga..sunyi je [...xkdengaran air masuk dlm tangki...]sambung tido lg sbb jeles tngok 2 branak 2 t'nganga mulut syok sgt tido..



........tiba2 t'sedar lg...kul 11.45..hah bunyi pe 2??air dah ada ke??mm  ujan kot...lebatnya ujan....duk berteka teki sorang2.ntah timbul rasa minat nk bangun tengok..jlnla menuju ke dapur..masyaAllah!!paip kt sinki aku xtutup rupanya..dahla masa mengetest air ada ke x,aku pulas sepulas2nya paip 2..pijak je lantai [..xnmpak sbb xbukak lampu..]rsa sejuk je..rupanya air dh hampir takat buku lali dahh...


cepat2 pi tarik suami yg lena tidur...akhirnya...dialah yg menyelesaikan tugas mencedok air,mengemop & mengeringkan lantai dapur...kesiannya...


haha..mjur aku sedar waktu 2..klu bangun dekat nak sahur,alamatnya bukan stakat dapur je yg banjir....








Monday, September 14, 2009

aiR ooooh aiR

aduhh...kenapa tiba2 je air xde ni?? dr petang td sampai skrg..mjurlah masih ada air dlm
tangki (..utk kegunaan penting2 sja...)mmm tp banyak benda nk kena buat dan telah aku
 rencanakan utk dibuat sblm balik raya ni...


>>baju dlm bakul menggunung utk dicuci...
>>lantai nk kena mop jgk...
>>baju raya auni & hubby nk kena bilas
>>pinggan mangkuk time b'buka td nk kena basuh..




haa...yg paling aku takut...esok!!!camna klu dibuatnya air dlm tangki kehabisan??




xkan nakgi keje xmandi???  









xsanGGupppp.....





Saturday, September 12, 2009

PetaNg nAn sYahDu...

1st day b'buka posa tnpa my hubby..huhu sedihnya...


dia memenuhi undangan b'buka geng silat kt UUM..& selaku penasihat kelab,xsedap hati plak ktanya nk biarkan segroup plajarnya pergi tnpa pengiring..
mmm dia b'ia2 ajak aku pi sama...tp segan la plk...
so...utk b'buka.,goreng ayam...yg dah sedia perap semalam
( yg lebih utk rojak ayam mlm td )
ayam goreng..yum yum`
 then,msak sayur je..lauk mlm td ada lagi...
ckupla 2...
ha...byak la plak.....
kacang pnjang goreng,ayam goreng,tenggiri masak lemak,popiaH`
inilah sajian b'buka arini...
walaupun sorang2..tetap b'selera mkn..
sesekali selera ku diganggu oleh auni yg kebuasan
walau kelopak matanya sdh keberastan sbb ngantuk..
namun matanya tetap membulat!!!
sambil mkn,sempat snap foto dia yg cuba kacau aku mkn heheh
gaya pe ni??rimau ye??
fuhhhh bulatnya mata!!!








Friday, September 11, 2009

shoping rAYa......

ambik peluang hari minggu..keluar shoping raya..( mcm byk je barang yg diborong..)..
sejak ada auni..keutamaan diberikan lebih pada dia...
sejak ada my little princess ni jgkla..., asal pegi je shoping complex..tempat p'tama yg dituju
olehku ialah ruangan
baju2 baby..haha mulalah rabun mata,pening kepala tengok bju yg cantik2,cute miut..klu boleh sume nk aku
borong utk si kecil kesayangan...hehehe mjurlah ada si dia yg m'jd tukang pengingat yg setia..heheh...
so,td bli la 2 psang bju utk auni....utk aku??? xbeli pe2 kecuali brg2 dapur shaja...sedihnya;(

myVi ku....


















myVi ku balik kampung dh arini....
tp aku lg seminggu kt sni...
hahaha rindunya....




Thursday, September 10, 2009

resipi fudge brownies

zatul minta share resipi ni..so..here it is...jgn lupa cuba ye...
bhn2 :-
1 cwn butter-cairkan  ( i gunakan buttercups)
1 1/2 cwn gula castor
1 cwn serbuk koko
4 biji telur
1 1/2 cwn gandum
1 tsp esen vanila
1 tsp baking powder
1 cwn kekacang @ choc chips... i campur badam & choc chips...lebihkan lagi sedap
cara2 :-
- kacau sebati butter cair & serbuk koko
- masukkan gula,vanila & telur..kacau sebati
- masukkan tepung+baking powder+garam kacau lg..
- last skali,masukkan kekacang/choc chips yg digaul dgn sdikit tepung terlebih dahulu
- apabila adunan siap,bakar pd suhu 160 slama lbih kurang 40mnit ( oven saya punya la..hehe )..xpun tengokla sndiri dh masak ke belummm...
selamat mencuba kawan2...
actually i got this recipe from http://rinnchan.fotopages.com/







Wednesday, September 9, 2009

my FudGE brOWnies


dah lama nak try buat brownies ni...
akhirnya...pd tarikh yg begitu indah 09-09-09...
ku merasmikan oven baruku dengan menu yg best ini...
taaraaaaaa...
sebelum dibakar...
dah masak..sedikit hangus coz salah setting
sepotong dh ilang...sape yg xposa ni???
diselimuti coklat...p'mintaan my hubby..
yummmy....dipenuhi choc cips & hirisan badam

 


Monday, September 7, 2009

DeMam LaGiii..


baru je lepas demam.....
batuk2 pun xilang lg................akhirnya kami skluarga demam lg..
si kecik auni pun batuk xilang...

bangun sahur pagi td,suami dh sebut..tekak rsa loya..nk telan makanan pun xlalu,
paksa diri je..bila rsa dahi auni..panas je & batu makin m'jadi2...
kt skolah td..tubuh rsa lain mcm..seram sejuk je,batuk2,sakit kepala..
haha ada jgk suara2 yg mngusik.."agaknya auni nk dapat adik kot.."hehe..
time amik auni,kak sham ( tukang jaga auni..) bgitau..auni merengek2 xnak duduk..
makan pun xlalu..xbanyak mcm biasa....

bagitau suami..arap2 auni xmeragam mcm smalam..aku nk brehat...mjurla suami tawar diri
utk jaga auni smpai dia t'tido sblum blik semula ke pejabat...
mmm..last2 kul5.30 baru sedar,tengok kt sbelah suami turut t'lena...then jnguk auni...
mmm tido jgk dlm playpen nya...dlam kekalutan,masuk dapur utk siapkan menu b'buka..
demam2 pun,try gagahkan dri jgk utk masak..wlupun suami ckap nk bli lauk siap kt kedai..
bkan pe...xlalu dah mkn lauk cap kedai ni....
sementara dia mengasuh auni yg dh bangun,aku mneruskan aktiviti msak-mmsak..
akhirnya..siaplah menu yg simple....tp mnyelerakan;)



AUNI DIKURUNG!!!!!!!!!!!!!!
xlarat nk jga dia..suami pi trawih..so nk senang, aku kurung auni..
kurung dlam playpennya....kejam je bunyi nya...so mrengek2 la dia minta dikeluarkan..
heheh buat xendah je...


kesiannya....
t'pnjara....
aik..tetiba b'diri...
mmm...akhirnya...tertido...alhamdulillahhh;)


Sunday, September 6, 2009

oven BarUku....

kotak oven.....
inilah dia oven baru yg menggantikan ovenku yg lma..( yg dulu kecik je..hehe)
huhu..nmpaknya bertambahla aktiviti masak-memasak...






Saturday, September 5, 2009

weekend is here...

....ujan oh ujan..kenapa engkau turun????heehehe.mmm ari minggu,then ujan plk..guess?? apela agaknya aktiviti yg sgt sesuai utk dibuat waktu ni...sleeping,sleeping,sleeping & sleeping...ini lah yg dilakukan oleh en.farid & our little dotter..auni..huhu syoknya tengok diorang tido..sampai ternganga mulut;)